onsdag 13 juli 2011

Villa Godthem och Djurgården

Livet är inte alltid ett mörker. Under gårdagens cykeltur kring Djurgården stannade vi vid Villa Godthem. Äntligen har man gjort platsen till vad den ska vara. En härlig uteservering där man kan sitta och se ut över vattnet i en charmerande stillsam miljö för gammal som ung.

Jag kan inte säga annat att det är förbaskat tur att vi har Melker Andersson. Han går sin egen väg och pejlar in med fingertoppskänsla vad som ska vara var. Här ska man givetvis leka lite med ställets grund, dess tradition: 1800-talet. (99,9 % av inredarna hade kört kylskåpsvarianten som i stort är allenarådande numer inredningsmässigt, men Melker gör annorlunda och funderar på vad som passar - och det är ytterst ovanligt idag). Här har vi de stolar som som lanserades för första gången i Paris kring 1860 och som finns med i en tavla av Manet (Music in the Tuileries Gardens - National Gallery, London) (från Le Jardin des Tuileries år 1862 (här beskuren). Än idag ser man dessa stolar i parken och givetvis nu vid Villa Godthem.

Paris 1862 ...

Villa Godthem 2011 ...

Med ingång från promenadvägen ... så ska det vara och "planksteken" är tillbaka.

Intresserad av att höra mer om Djurgården och varför Godthem heter Godthem? Häng med på Cykeltur kring den gröna ön. Peter Frisk arrangerar: Läs mer här.

Inga kommentarer: