tisdag 19 juli 2011

Vi har lagen på vår sida säger Arcona och river vidare

Rivningen av den anrika Lindgården från 1930 fortsätter och företaget Arcona som vill (ska) bygga hotell på platsen anser att de har juridiken på sin sida och river på.

Kapitalet rår och Djurgården står inför sin största förändring någonsin. Det hela är bara början på en gigantisk förändring. Man har nu fått fäste på ön och jag lovar att det här kommer att följas av fler märkliga byggen på ön. Nu finns inte längre några stopp att uppföra nya hus eller förvanska de högt värderade kulturhusen. Jag befarar en byggboom på Djurgården och en mängd ombyggnader och tillbyggnader. Lindgården blir ju ett prejudikat. Prejudikatet är följande. Gör vad du vill och kör på. Inget händer, inga straff utfärdas, ingen viten behöver betalas.

Det hela speglar fullständigt den tid vi lever i och i den sörja simmar våra politiker och ger tillstånd till just de som tänjer på lagarna. Det är en fin värld vi håller på att skapa och döden lägger sig över Djurgården med sin unika historiska karaktär som glatt så många.

Den enda bild på den nya byggnad som ska byggas.

Det sägs att vi har hårda restriktioner på vad man får och inte får göra med kulturminnesmärkta hus och kvarter. Tyvärr gäller de restriktionerna inte på Djurgården där man kan göra som man vill. Här är en utbyggnad i rostfritt på huset vid Allmänna Gränd som ägs av mannen som fullständigt körde ner Lindgården som ligger bredvid så att man nu river den. Han själv sålde Lindgården, som han fick gratis av Stockholm Stad, till ett mycket högt pris till Arcona AB som nu river det hela för att bygga sitt hotell (som vi egentligen inte vet ett skvatt om hur det kommer att se ut i färdig form). Den forne ägaren av Lindgården har även förvanskat fler av byggnaderna som ligger utefter Allmänna Gränd. Dock, det ska medges (vilket gör det hela än mer ledsamt) med hjälp av staden som gett honom bygglov till att just förvanska byggnaderna i ett område i Sverige som har den högsta skyddsklassen.

Man kan fylla en hel roman med alla dåraktigheter som försigår och försigått här ute.

Jag har aldrig varit så less och uppgiven som i det här fallet.

Här kan läsas lite vad en del medborgare tycker och tänker i frågan: "Är det rätt att riva Lindgården? Östermalmsnytt"


2 kommentarer:

josephzohn sa...

Stort tack för att du håller mig uppdaterad via Facebook med bilder från det tragiska som händer på Djurgården, tyvärr har jag en dålig uppkoppling här hos Hasse/Helene så jag får kolla in allt noggrannare när jag är åter i hemmet.
H/H hälsar!!

stadsflanören sa...

Nu har jag lagt ner lite då Djurgården gjort mig allt för deppig. Det är förmodligen fullständigt bortrivet det mesta nu ... :-(

Ha det gött på Gotland hurusom!