fredag 13 februari 2009

Hur man tar lån och låter ränta bli lån - Carnegie

För inte länge sedan var finansmannen Mats O Sundqvist med på listan över de rikaste i Sverige. Det har nu visat sig att de pengar han ägde var till stor del lånade (vad förvånad man blir ...). Han lånade pengar hos banken Carnegie - ca 4 miljarder (1 miljard på egen hand). Nu vill dessa ha pröjs - Mats O vill/kan inte betala utan vill driva sina affärer vidare. Om han inte betalar tar Carnegie de företag som han äger i pant (på samma sätt som banken tar ditt hus om du inte kan betala lånet).

I går intervjuades en vilsen Mats O. på P1 och gav bevis på hur en stor företagsledare tänker. Jag har inte de direkta citaten men samtalet flöt ungefär så här (länk finns till programmet längre ner):

Mats O förfasade sig över att han nu var tvungen att betala ränta på sina lånade pengar och han förstod verkligen inte varför han var tvungen att göra det. Han tog ett räkneexempel. "Om jag har 100.000 och så blir räntan 10.000 då lägger man ju ihop dem till 110.000". Hur menar du sa hon som frågade. "Jo, man blir ju skyldig 110.000 då". Jaha, sa hon, så du ska inte betala nån ränta? "Jo, men det är ju så att man lägger det på lånet - så har vi ju gjort hela tiden".

Det låter enkelt. Jag ska gå till min bank och säga att jag inte tänker betala. Varken betala av på själva skulden eller räntan. Vi lägger det hela i en hög så ordnar jag upp det nån gång i framtiden. "Huset?" Nä, det behåller jag.

Om någon undrar över vad som orsakat krisen så är det här 1 exempel på galenskapen. Och fler finns det. Den nästan religiösa tron på att alla värden på saker och ting och pengar och aktier bara kan stiga och att man kan låna sig till allt har satt oss i klistret. Denna idé spreds även till kreti och pleti, som köpte hus och bostadsrätter och glatt sedan lånade på dem. Här sitter vi nu med en befolkning fylld av skulder. Från SMS-lån till jätteföretagslån. Låna, sätt sprätt på pengarna och hoppas på att det ordnar sig därefter har varit melodin.

Tilläggas bör att på den pant som Carnegie vill ha - fler företag av Mats O - finns en annan bank (kanske fler) som också kräver pengar av honom: Swedbank. Är man storhandlare så lånar man inte bara från en bank, utan man lånar från fler. Således har Mats O fler fodringsägare på samma pant.

Just så har det gått till. En total nollkoll i utlåning. Banker som spritt pengar som ramlat i svarta hål och nu står vi där ... Mats O har ju inga pengar, företagen håller på att tyna bort, så det finns ju inga pengar att få - bara förluster.

Det kallas en liberal ekonomi. Hör samtalet här.
Läs mer här SvD1, SvD2, DN

1 kommentar:

Olofsm(A)n sa...

Det riktigt sjuka eller megafiffiga är att i såna här så kallade krislägen så lånar t.ex svenska banker pengar ifrån centralbanker med ränta givetvis, dessa centralbankers pengar i sin tur finns inte från början utan de fingeras elektroniskt, vips! fast inget egentligt värde finns.


Federal bank i usa t.ex (låt inte namnet lura) har sedan tidigt 1900 tal varit PRIVATÄGT! av rockefellers m.fl som med andra ord styr hela det monetära systemet. så vad är en finanskris i så fall? fejk från början eller? Inget egentligt värde finns, räntan o hela det monetära systemet e som ett gigantiskt pyramidspel.


Värst av allt är att vi är så stenlurade och förslavade in i detta pengasystem att vi tvingas följa det och arbeta i produktionen o.s.v för att få mat på bordet och tak över huvudet. Tänk om man precis som Katja Kaj och Bente Bent började skapa egna pengar? Odla ett pengaträd.. Faan likheten i detta påminner mig om Hitlers fiffiga pengatrycksfabriker he he Fiffigt som sagt.