onsdag 1 juni 2011

Swedbank Arena

Inte oväntat kan man läsa idag att Swedbank Arena är felberäknad kostnadsmässigt. Enligt Metro och SvD var arenan 2007 kostandsberäknad till 1,9 miljarder och nu beräknas slutnotan till 2,8 miljarder.

Stadsflanören lyfter på hatten och sänder härmed en glad hälsning till solnaborna som får öppna plånboken och fylla på kapital till bygget.

Man blir ju lite nyfiken på hur kontrakten ser ut mellan de inblandade. Vem som ska stå för vad när kostnaderna rusar? Här har vi ett gäng intressanta aktörer av olika art: Jernhusen, ett statligt bolag som ska förvalta byggnader i anslutning till järnvägstrafiken (tillika numer arenabyggare - Jernhusens ägarandel, i fyra bolag, uppgår till mellan 22,2–25,0 procent med ett åtagande om maximalt 260 MSEK). Vi har Svenska Fotbollsförbundet som det är lite svårt att riktigt veta var de får sina pengar ifrån och hur mycket % de egentligen har i bygget. Vi har som nämnts ovan Solna stad, kommunen, invånarna i Solna (hur många procent de har i projektet är väldigt svårt att finna på). Peab är de som bygger och ingår i ägargänget men hur mycket exakt är svårt att ta fram likväl som Faberge vilka är ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med huvudsaklig inriktning mot uthyrning av kontorslokaler och fastighetsutveckling.

Dessa, ett statlig bolag, en kommun och ett idrottsförbund och två privata kommersiella företag bygger alltså Swedbank Arena (Swedbank är sponsor). Desss har skapat tre bolag för detta bygge. Nedan ett urklipp jag hittade om bolagen (det är inte lätt att spåra fram så mycket om dom):

Ett av dessa bolag är "Arenabolaget i Solna KB" och det andra är "Arenabolaget i Solna AB 556742-6811" (SvFF:s ägarandel 33 %)och sen finns Råsta Administration AB 556702-8682 (SvFF s ägarandel 20 %)Råsta Holding AB och Swedish Arena Management AB 556742-6829 (SvFF:s ägarandel 33 %)Swedish Arena Management KB 969733-6312. Försök nysta ut det här mina herrar och damer.

VD för alla bolag är en och samma figur: Christian Alexandersson, VD Arenabolaget i Solna KB/Råsta Projektutveckling AB/Swedish Arena Management KB.

Vem tror ni får betala för denna felräkning på 900 miljoner? Här finns det att rota i för er journalister. Det är bara att gräva.

Inga kommentarer: