tisdag 31 maj 2011

"Innovationsstarategi" ...?

Läste i DI idag 31/ 5 att Stockholm Stad fortsätter sitt arbete att göra Stockholm tråkigare och mindre kreativt genom att presentera en "innovationsstrategi" (läs även här mynewdesk). Jag tycker nog att en del uttalanden av ledande personer i samhället visar att de borde hålla sig till en annan sysselsättning. Författaren, inte auktionshuset, Bukowski, sa en gång att endast 3 % av mänskligheten befinner sig på rätt plats, på rätt position, i rätt arbete.

Den ekvationen stämmer iskallt på de som numer säger sig utveckla och förädla exempelvis Stockholm. Om det inte handlar om ännu färre procent ... om äns någon %.

För att ta ett exempel. Det mest ickeinnovativa område och som jag tycker den tråkigaste stadsdelen i Stockholm är Hammarby Sjöstad (snart förbisprunget av andra nybyggda icke-urbana bostadsområden). I artikeln uttalar sig Maria Rankka, Stockholms Handelskammare som på bilden§ sitter bredvid finansborgarrådet Sten Nordin (Staden och kapitalet) på följande vis (och här bör noteras att för många människor för ofta åker till Asien - inklusive Dubai - för att komma hem och veta vad som döljer sig i framtiden = kilometervis av breda vägar och höga hus som man passerar per bil likt ett tv-spel från 90-talet). Nåväl, hon säger: "Det händer väldigt mycket inom stadsutveckling inte minst i Asien. Visst vi har Hammarby Sjöstad men vi kan inte luta oss tillbaka"

Hammarby Sjöstad? Är det den skarpaste kniven vi har att jämföra med? Jisses. En stadsbyggnad av fullständig okreativitet. Totalt ickeinnovativ. En trisstess i färg och form som får den som har minsta estetiska sinne att få ont i magen och ..."Luta oss tillbaka"?

Nåväl, hon och Sten Nordin och Stadshuset och jag förmodar de privata aktörerna ska nu arbeta på en "innovationsstrategi" ... den ser ut så här (jag hittar inte på):

* Attrahera innovativa människor
* Utveckla kompetensnoder
* Öka kommersialiseringsmöjligheterna för idéer
* Upphandla för att främja innovationer
* Öka samverkan

?

Jag säger bara ? Elle mumbojumbo ...

Den första innovationen vore kanske att använda sig av ett annat språk till att börja med. Inte använda sig av ett språkbruk som påminner om den Nya Slussenanläggningen. Ett intet. Kosmetika. Att undvika floskler. Att verkligen hitta det kreativa och idéer. Det kan inte dessa människor som enbart tänker i finansiella termer. Det finns inte i deras idévärld helt enkelt. De är helt fel människor att arbeta med just innovationer och därför kastas återigen miljoner kronor i sjön som kunde gå till de riktigt innovativa. De som i skaror lämnar Stockholms innerstad på grund av höjda hyror på lokaler och en storfinans som vädrar avkastning på varenda kvadratmeter samt bostadsrättsombildningarna som likriktar stan fullständigt (det är bara att ta sig en sväng i stan så ser man resultatet). Det vi ser är en stad som dör.

Vad som bör göras är att skapa en pluralistsk stad. Inte genom några "vision 2030" eller med "innovationsstrategi". Man bör skapa en plats, en stad, där människor med olika sysselsättningar samlas. Där människor med dålig ekonomi men med idéer kan frodas. Där unga kan bo utan att belåna sig som om han var en 40-åring. I den här gyttjan av grått och svart och designkök och s.k. "svensk minimalism" och rostfria plåt lär inget innovativt dyka upp. Det nya kommer att skapas någon helt annanstans. Förmodligen i Nykvarn eller någon annanstans på landsbygden där konstnärerna och de kreativa numer flyttar. Nu kastas skattepengar ut till de redan förmögna som lever på avkastning och räntor och skapar pengar med pengar.

Inga kommentarer: