torsdag 2 juni 2011

Contempory art, Sotheby's, Paris den 31 maj

Nedan ett par verk som gick på Sotheby's auktion i Paris den 31 maj 2011.

Huvudverket på Parisauktionen var ett verk målat 1954 av Nicolas de Staël. Personligen tycker jag att tavlan har en doft av Francis Bacon. Kan det vara färgerna, eller själva kompositionen, som får mig att betrakta bilden på så vis? Fyra klara färger: lila, rött, rosa och gult

Nicolas de Staël - Agrigento

Sommaren 1953 red de Staël runt med häst i Italien och staden Agrigento på Sicilien var den högsta punkten på resan. Tillbaka i Paris målade han året efter 19 tavlor med namnet "Agrigento". En av dessa gick nu på parisauktionen för 2.472.750 euro (ca 23 milj SEK) med utrop (1,2-1,8 milj EUR).

Nicolas de Staël har en liten gnutta svensk anknytning och hans livsöde är sammangjuten med den europeiska turbulenta 1900-talshistorien. Född med familjenamnet Staël von Holstein. Från början en tysk släkt som hamnade i Sverige och som sedan fick en svensk och en rysk linje med ett palats vid Nevskij Prospekt. Hans far var generallöjtnant och siste kommendanten på Peter Paul-fästningen i St Petersburg. Hela familjen flyr till Polen efter den ryska revolutionen 1917 och där dör föräldrarna. Nicolas hamnar därefter hos en rysk familj i Bryssel där han studerar konst. Reser mycket under 30-talet och går in i franska främlingslegionen. 1941 flyttar han till Nice där han träffade Jean Arp, Sonia ochRobert Delaunay som inspirerar honom till hans första abstrakta målningar. Tillbaka till Paris 1943 kommer i kontakt med Georges Braque. På 50-talet slår han igenom stort i New York och kontrakteras av den, i konsthandlarbranschen, gigantiska Paul Rosenberg (konsthandlarens dotterdotter kanske inte är lika glad på sin man förövrigt, då hon är gift med den hyperaktuelle tidigare IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn). Rosenberg arbetar upp priserna och efterfrågan. Året 1954, samma år som "Agrigento" målas, arrangeras en framgångsrik och kritikerrosad utställning av Rosenberg i New York. de Staël är på topp. Samma år flyttar han till Antibes och hans depressioner blir värre. Han nedvärderas av en konstkritiker och tar själv sitt liv den 16 mars 1955. En stor konstnär gick därmed, 41 år gammal, för tidigt ur tiden.

En konstnär som jag inte hade en aning om innan auktionen var Zao Wou-Ki. En intressant bekantskap.

Zao Wou Ki, Signe Remue

Zou Wou-Ki född i Kina kom till Paris på 40-talet och verksam i Montparnasse. Influerad av Paul Klee, den abstrakt expressionism (New York) och impressionismen. Wou-Ki har i sin konst arbetat på att förena en kinesisk estetik med den västerländska abstrakta konsten där Henri Michaux varit den centrala förebilden. Den underbara "Signe Remue" såldes på Sotheby's Paris 31 maj med utropet 300.000-400.000 EUR och gick för 1,520,750 EUR (14, 1 milj. SEK). (exempel på fler verk av Zao Wou-Ki finns här).

Nästkommande är ett verk av samma konstnär som utförde 1951-52.

Zao Wou Ki - Utan Titel (Katedralen)

Tavlan gick för 1,968,750 EUR (ca 18,3 milj SEK) med utrop på 250.000-350.000 EUR. Intressant att notera att utropen på de här två sattes relativt lågt mot slutpris.

Se hela listan här: Sothebys, Contempory art, Paris.

Peter Frisk

Inga kommentarer: