söndag 15 augusti 2010

Hantverkargatan - Basaren 1

I slutet av Hantverkargatan mot St Eriksgatan ligger idag en låg funktionalistisk byggnad från 30-talet som ritades av Björn Hedvall. Ett härligt hus i sin låghet som bryter av den gängse höjden i området. Bakom kan man skymta en jugendbyggnad. Planer är nu att riva och bygga ett 13-våningshus på platsen som på ett annat sätt kommer att bryta av den gängse höjden. Läs mer om Hedvall här.

Foto: Peter Frisk

Enligt Stadsbyggnadskontoret:
"Den befintliga kontorsbyggnaden, som uppfördes på 1930-talet efter ritningar av Björn Hedvall, behöver omfattande och dyrbara åtgärder om den ska kunna behållas. Av detta skäl vill SKB få pröva att i stället riva den befintliga byggnaden och ersätta den med en ny högre byggnad, som utnyttjar läget bättre och ger ett bostadstillskott."

En skiss på den planerade byggnaden nedan. Se mer om processen på Stadsbyggnadskontorets hemsida om Basaren 1.

Illustration: Stadsbyggnadskontoret.

2 kommentarer:

Herbert, Tingesten sa...

Du får förstås tycka att den trista baracklådan är "härlig" om du vill. Jag tycker bara den är asful i sin fyrkantighet och fantasilöshet.

Anonym sa...

Den var ett fantasislott för oss barn på 50-talet. Här låg "bibblan", dvs stadsbiblioteket. Vilken läsarglädje man fick här. Det fanns många trångbodda familjer med många barn på Kungsholmen. På bibblan fick man läsa ostört.
Tandläkare Timander hade sin mottagning här.