torsdag 27 oktober 2011

Svenska utställningspaviljongen i Barcelona 1929

I går gick en liten akvarell på Bukowskis för 7.000 pix. Akvarellen som utfördes av arkitekten Peder Clason avbildar den svenska paviljongen i Barcelona på världsutställningen 1929. Clason ritade paviljongen och var son till en av våra större svenska arkitekter: Isak Gustaf Clason (ex Nordiska Museet, Hallwylska Palatset).


Den mest kända byggnaden från utställningen -29 är utan jämförelse Mies van der Rohe tyska paviljong som revs 1930 och som rekonstruerades av spanska arkitekter 1983-86.

Tyska Paviljongen, Foto: Peter Frisk

Hur gick det då för Peder Clasons paviljong? Den flyttades till den lilla staden Berga i pyrenéerna 1931 där den blev flickskola och sedan som kasern till Francos trupper. Huset var gjort av trä på Örbyhus Ångsåg i Tierp och stod nu i Berga fram till 60-talet då även den paviljongen revs. Invid paviljongen existerade under utställningen ett märkligt torn med Sveriges statsvapen (som inte syns på akvarellen). Vad det ska vara egntligen var det väl ingen som visste - ett rymdtorn för Blixt Gordon? Nej en fyr.


Tornet var alltså konstruerat som en riktig fyr som blinkande ut över Barcelona och kanske det möjligen har någon påverkan från Tatlin eller Bauhaus ... Nja ... Efter lite mickel och mackel (läs här) så invigdes i alla fall både torn och paviljong för några år sedan. I Berga i Katalonien. Så nu finns de bägge en gång rivna paviljongerna åter i den verklighet där du och jag just nu befinner oss.

Pabellón de Suecia / Källa: Grandas, M. Carmen (1988). L'Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Els llibres de la frontera, Sant Cugat del Vallès

Här kan man läsa om projektet och se det nya tornet.

Peter Frisk

Inga kommentarer: