torsdag 6 oktober 2011

Stor uppslutning vid dagens slussenvandring.

Trots regn och busväder kom det nästan 60 personer till dagens slussenvandring. Verkligen roligt med detta stora intresse.

På vägen dök det upp två politiker varvid en av dessa stannade ovan oss i närheten av båten "Flyt". Det visade sig vara en högst intressant karaktär. Jag står och berättar för min grupp som jag har framför mig medan politikern, som jag förmodar är van att berätta hur det "är", sticker emellan och meddelar hur det "egentligen är". Han var väldigt stilfull och avbröt mig så pass många gånger att jag lät honom tala ostört.

Vad fick vi då höra?

Jag talade vid tillfället om svårigheten att lösa höjdskillnaden mellan Gamla stan och Södermalm. Jag menade på att arkitekterna löst den biten mycket bra med den nuvarande Slusskonstruktion vi har. En mjuk övergång från de olika sidorna ner och upp och där alla trafikslag kan passera utan att stanna. Båtarna åker under och bilar, gående och cyklar har inga större problem. Man behöver inte stanna till och vänta.

Jag jämförde då med den nya idén. Det som snart ska klubbas igenom. Se bild - klicka på den för större:


Vi står alltså lite ovanför vattenytan. Vi ska till Södermalm. När vi nu går så kan det tänkas att man ska ha en Slussning. Vi får vänta en liten stund. Broarna faller ner och vi kan nu promenera eller cykla. När vi så kommer över på den andra sidan kan vi antingen ta trapporna, 93 steg, eller hissar alternativt rulltrappor inne under Södermalms torg. I min värld så tycker jag nog att det försämrar framkomligheten. Idag behöver jag inte vänta på en slussning. Jag kan gå ovanför denna slussning. Men nu kom vår politiker med motdraget. Man ska ha tider när man inte får slussa och då försvinner det problemet med att man möjligen får vänta. Det var ju bra. Så då ska båtarna samlas upp ute i vattnet sommartid i väntan på att slussningen inleds.

På den punkten tyckte politikern att det blev bättre. Jag tycker det blir sämre. (och vi talar nu om den här biten, en av många märkligheter där jag tycker att Nya Slussen blir en sämre plats).

I denna dag som är behöver inte gång och cykeltrafikant bry sig om båtarna. Som båttrafikant behöver jag inte bry mig om trafiken ovanför. Jag kan slussas var 12:e minut sommartid. Men visst. Det är en förbättring att stänga av båtslussningen för att möjliggöra att gång- och cyklisterna här ska kunna ta sig mellan Gamla stan och Södermalm.

Eller?

Vad gäller politiker nummer två så kom han på hoj och förklarade att "det är bara att riva" och att vad som helst är bättre än det här. Jag bjöd in honom och att han skulle hänga på och därefter bilda sig en uppfattning om vad jag talar om och möjligen därefter säga vad jag inte ska säga eller säga elller vad jag menar och hävdar. Men att se saker från olik avinklar är kanske inte vad man ska göra som politiker? Vad vet jag? Dock en mycket intressanta upplevelser må jag säga .. :-)

Peter Frisk (vandringar varje tisdag & torsdag kl 13:00 t.o.m. sista november)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att höra att så många vill delta i dina vandringar. Det gör gott att höra dina tankar och ord kring det som håller på att hända. Hoppas att ännu fler engagerar sig. //Axel

stadsflanören sa...

Tack för de orden Axel.
Ha det gott.

/ Peter

Herbert, Tingesten sa...

Peter, inte kan det väl vara så att du har missat att det blir gångbanor både på gatubron och cykelbron? Det kan du läsa om här bl a. Synd om du sprider alltför absurda felaktigheter på dina vandringar, förtroendet tenderar att minska då.