Det råder en unison politisk samstämmighet att Slussen måste byggas om. I DN idag beskrivs hur alla partier vill förändra men givetivis med olika inriktningar.
Några av dessa partier är inne på något med kultur i. Vad detta något är tycks inte spela politikerna någon roll, men något med kultur i verkar bra i alla fall. På samma uppslag läser man att Operan inte har pengar och önskar mer. Men det finns inga pengar därtill. Man drar ner på föreställningar samtidigt som det hörs röster - ofta från de håll där kulturpengar dras in - att vi måste ha en märkesbyggnad, kanske ett operahus?
Själva bygget, det tekniska materiella, kan man lägga gigantiska summor på, men att dra fram verksamheter år efter år och just där ha en lång framförhållning, det är inte lika glamouröst och roligt (jag kan räkna upp en hög med hårt arbetande kulturarbetare som sliter och håller kulturen uppe för kaffepengar). Min åsikt är att politikerna letar billiga poäng och att denna jakt blir värre för varje år som går. Planering och långsiktighet hamnar i skuggan av landmärken och spektakulära byggnader. Se exempel på barnomsorgen i Stockholm. I går på ABC så talade en representant från staden att det gick lite tokigt till i Hammarby Sjöstad. Området var planerat för fel folk. Man hade inte tänkt sig att det skulle flytta in barnfamiljer och därför inte skapat daghem vilket gör att barnfamiljer där nu kanske får plats i Kista eller Skärholmen - en bit bort från drömmarnas hus vid Lugnet. Kanske man skulle lägga skattepengarna på barnomsorgen än att slå sig för bröstet och hosta om att Stockholm ska bli världsbäst i det ena och det andra. Kanske man heller inte ska knysta om märkesbyggnader som man egentligen inte har någon plan på vad man ska fylla dom med. Kanske man ska ta sig ann de gamla och svaga och skotta upp snön. Kanske kommunen skulle koncentrera sig på det basala i livet och låta, om nu saker och ting ska vara kommersiella, de fria företagen pyssla med detta. Detta gäller även kulturen. Se till att det finns möjlighet till att skapa kultur då kommer den.
Jag tror inte att kulturen kommer att blomstra genom att skapa glassiga skinande köpcentrum med lite bredband och dataskärmar och möjlighet att ta en latte.
Men här sitter vi med gigantiska projektplaner. Två jättearnor för ca 6 miljarder ihop (siffror som brukar bli mer). En Slussenombyggnad för 6-7 miljarder (siffror som brukar bli större) - där man nog ska kunna hitta på något att fylla området med. Överdäckning av spårområdena vid Centralen som inte kan finansieras annat än på annat sätt än att uppföra höga tjocka fyrkantiga klossar. Ett nytt Liljeholmen där aldrig en dikt kan frodas i galleriasunken.
För att återgå till artikeln. Socialdemokraterna vill ha ett nytt landmärke - vad vet man inte men nått med kultur i. Ett nytt bibliotek eller ett teaterhus blir bra. (befinliga bibliotek har problem och likaså befintliga teatrar) Man önskar en "tydligare märkesbyggnad som bryter av från den övriga bebyggelsen". Man är helt rätt i tiden. Tradition, proportioner eller förmågan att smälta in saker är totalt blasé. De flesta byggen, vad gäller märkesbyggnader, följer trenden att in med något som sticker ut och ser annorlunda ut - gärna en gigantisk banan som är blå och ett fejkat päron som ser ut som en palm. Sånt lockar japaner.
Centernpartiet, som verkligen bestämt sig för att lämna Skansen och knätoffs vill ha fler spektakulära byggnader (månne ett operahus?), helst vill man ha gigantiska skyskapor och man tycks önska att Stockholm blir ett Dubai eller Shanghai.
Miljöpartiet vill skapa en filial till Kulturhuset (som redan nu dras med underskott och besparingar). Man vill skapa en mötesplats - se Slussen idag. Här möts verkligen alla sorters människor.
Vänsterpartiet vill bygga ut Stadsmuseet (som också har ekonomiska svårigheter i den kostym den befinner sig idag).
Moderaterna hyllar givetvis det nya slussenförslaget, miljö- och trafikborgarrådet Ulla Hamilton säger: "Jag tycker det ser väldigt bra ut. Det är rent och tydligt förslag, med raka broar och raka kajlinjer och trevliga lösningar både för gående och boende". Här har vi den rationella tråkiga 00-talsmänniskan, raka linjer, datoranimerat, hantverk, kultur och i mitt tycke böljande mänskliga linjer är som bortblåst. Moderaterna har inte bara försökt tagit väljare av Socialdemokraterna utan även tagit stadsbyggnadskonsten av Hjalmar Mehr.
Ingen av partierna är inne på att bevara Slussen. Alla vill se sig som moderna och skapa något nytt men man vet inte vad. Kultur viskar någon. Ja, nått med kultur ... och café gillar man nu, ja, nått med café ... Att det finns människor i Stockholm som gärna skulle vilja se Slussen på något vis behålla sin historik, sin karaktär, sin befintliga kultur (för den finns verkligen) är ingen politiker inne på. Så nu krävs det i alla fall en opinion att visa att andra tankar finns.
Det mest fantasifulla bjöd Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall och ansvarig för den offentliga konsten i Stockholm, på i DN 28/1: "jag vill se ett all-aktivitetshus. Det ska vara en fräsch, digital miljö med ett bibliotek och ett café – ett kulturhus för 2000-talet".
Verkligen visionärt.
Möt upp på stadsvandring med möjlighet till fri debatt under Stockholms himmel. Varje tis och torsd f.o.m. 4 februari till 29 mars. Peter Frisk arrangerar. Häng med på en tur där det disskuteras om det livfulla och kulturella Slussen. En stadsmiljö som idag inbegriper alla människor.
Häng med in i det levande Slussen innan den dör.
torsdag 28 januari 2010
... något med ... kultur, hm ... vill vi ha ...
Etiketter:
Blandat,
Slussen,
stadsbyggnad,
Södermalm,
utskriven
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar