måndag 4 januari 2010

Det är mycket "vi" på Liljeholmstorget ...

Går man in på www.liljeholmstorget.net och läser fliken "om oss" får man mycket "vi" och "våra kvarter" instoppat i sig. Följande kan läsas:

"Innerstaden utvidgas
Som kvarterets självklara handels- och mötesplats är vi en viktig del av kvarteret. Och kvarteret och kvarterskänslan är väldigt viktigt för oss. Liljeholmen med omnejd är ju en av Stockholms snabbast växande stadsdelar och vårt kvarter kommer på sikt att växa ihop med Hornstull.

När vi pratar om vårt kvarter menar vi inte bara Liljeholmen, utan självklart Gröndal, Aspudden, Midsommarkransen och Västberga. Vi räknar också Hägersten, Västertorp, Fruängen, Bredäng, Långholmen, Årsta, Årstadal och nämnda Hornstull till vårt kvarter.

Vi som jobbar på Liljeholmstorget älskar livescenen på Pluto i Gröndal, vi älskar Färgfabrikens utställningar, folklivet i Tanto och att fiska regnbåge i Trekanten. Vi älskar småstadskänslan i Aspudden, att flanera längs Vinterviken och att kolla knattebasket i Brännkyrkahallen. Det är vårt kvarter och vi älskar det.
"

På Liljeholmstorget vet man vad alla gillar och vad vi andra ska ställa oss in i. Mysigt.

Sen går man till nästa flik där man kan läsa om företaget Citicon. De som ligger bakom denna hemsidan och "vi"-känsla och tillika ägare till konkaronget, ja, till "våra kvarter". Där läser "vi" följande:

"Citycon
Liljeholmstorget ägs av Citycon

Citycon är ägare och utvecklare av Liljeholmstorget. Citycon är ett fastighetsbolag specialiserat på aktivt ägande av köpcentrum och detaljhandelsfastigheter.
Genom kunskap om människors behov och detaljhandel möjliggör företaget framgångsrik handel. Citycon tar ansvar för miljön och för en hållbar utveckling runt sina anläggningar.

Citycon är marknadsledande i Finland och växer snabbt i Sverige och Baltikum. Totalt äger Citycon 33 köpcentrum och 50 andra
detaljhandelsfastigheter.

I Sverige äger Citycon åtta köpcentrum och sju andra handelsfastigheter, bland andra Jakobsberg Centrum, Åkersberga Centrum och Strömpilen i Umeå. Liljeholmstorget är Citycons största satsning i Sverige med en investering på cirka 1,7 miljarder kronor.

Citycon är noterat på Helsingforsbörsen."


Min undran är. Kommer detta Citycon att få folklivet att blomstra? Kulturen att segla iväg på guldmoln? Kommer vi nu att säga: "Vi ger oss iväg till Liljeholmen och drar några bärs" ..? Det sägs att stadsdelen Liljeholmen ska dra ut innerstaden till förorten när det hela mer påminner om något helt annat än just innerstad. Åk dit och studera området. Kika gärna in på http://www.liljeholmstorget.net/ och läs fliken "om oss" med lite lätt kritiska ögon. Läs gärna Citycons hemsida och fundera på vad som händer om man nu vill ha in hela söderort i "sina kvareter".

Blir det en levande stad med mångfald tror ni?

5 kommentarer:

erik sa...

Hej!

Liljeholmtorget är som en betong-öken när gallerian stänger på kvällarna. När affärerna stänger ska man gå hem till sin nya lägenhet vid liljeholmskajen. Att dra några bärsa är inte att tänka på. Inte ens ett kvällsöppet O´Learys har fått plats. Det skulle ju kunna störa den den sömniga stillheten.

kalappsia sa...

Hej!
Liljeholmstorget.-Nej tack!

Vad kan man göra där? Ingenting alls. Jag går hellre till Skvallertorget i Kransen. Mysigt och nyttiga soppor, mat och smörgåsar. Bra priser också. I Kransen finns också Järnaffären och leksaksaffären och zooaffären och fiskaffären och många fler. Jag här finns en hel del som gör att man slipper trista gallerior, som tur är.

Susanna sa...

Jag har nu besökt Liljeholmsgallerian 3 ggr. En gång straxt efter invigning, då det givetvis var fullt av folk. Men både förra gången, två dagar före julafton, och idag, trettondagsafton, var jag där igen och då var det ganska så folktomt. (Det borde väl vara fullt om "vi i våra kvarter" upplever detta som en så naturlig och trivsam mötesplats). Max två pers i varje butikskö och absolut ingen trängsel. Kanske något att skylta med - kanske inte...

Tur att apoteket ligger där annars skulle jag antagligen inte gå dit alls...

Anonym sa...

Liljeholmens plastiga galleria är bland det värsta jag vet. Ska man låtsas vara nån lantis som måste åka bil till ett köpcentrum när man redan har bra affärer och mycket annat i kvarteren där man bor och arbetar. Jag vill inte att "mina kvarter" blir ett nytt Ullared.

/Fredrik, Aspudden

Anonym sa...

http://blogg.aftonbladet.se/skaner/2010/01/kultur-at-alla-ropen-skalla-1