fredag 22 januari 2010

Caravaggio x 2

På det vackert belägna Italienska Kulturinstitutet vid Gärdet inleddes igår ett heldagsseminarium om 1600-talskonstnären Caravaggio. År 2010 firas på många håll i Europa att det är 400 år sedan konstnären dog.

Nationalmuseum inledes dagen innan, den 20:e, utställningen Caravaggio x 2 som inte är någon gigantisk historia men intressant. Caravaggio var egentligen inte så populär av sina samtida kritiker men blev däremot dyrkad av sina yngre samtida kostnärskollegor och efterkommande. Många av Caravaggios målningar kopierades snabbt, i vissa fall samma år de målades, och det finns därför mycket samtida (1600-tal) kopior ute i världen. Allt enligt Francesca Cappelletti som ägnat 20 är år av sitt liv åt forskningen kring Caravaggio samt konsthistorikern från Rom Giorgio Leone som båda talade ute på Italienska Kulturhuset. På eftermiddagen talade André Brejon de Lavergnée från Paris om kopplingen Caravaggio och Frankrike.

Utställningen på Nationalmuseet visar två i stort identiska målningar föreställande den heliga Franciskus. Den ena ett verk av Caravaggio och den andra en kopia. Bägge hänger i vanliga fall i i kyrkor i Italien. För den som är intresserad av Caravaggio, de konstnärer som kom att döpas till Caravaggister - målare som inspirerades och utvecklade Caravaggios stil efter honom - kopior eller äkta vara, är utställning väl värd ett besök.

Ett tips är att också besöka Italienska Kulturinstitutet där det visas film om Caravaggio. De är på italienska och textas till engelska. När ni är där ska ni passa på att se den vackra byggnaden som stod färdig 1958 och ritades och inreddes av Gio Ponti. Tiden har satt sina spår men en underbar mjuk, ljus byggnad.

Peter Frisk

Läs även:
Sällsynt besök av Caravaggio (SvD 21/1 2010)
Barockmästaren på sällsynt Sverigebesök, DN På stan

2 kommentarer:

Fredriks betraktelser sa...

Han har i mitt tycke målat den vackraste tavlan som finns och den såg jag på Malta, gå in på min blogg under etikett Malta så kan du läsa om den. www.mskfredrik.blogspot.com

mvh Fredrik

stadsflanören sa...

Oui... intressant, ska kolla den, hur mår benet?