torsdag 12 mars 2009

Svensk korruption

Det sägs att Sverige är förskonat mot korruption. Framför allt politisk korruption. Sånt har vi inte här påstås det. Denna vackra myt bör vi nog kassera för att se verkligheten så som den är.

Ett korruptionsexempel kunde man läsa om i DN i går som handlade om en friskola som läggs ner. Fler lär det nog bli framöver.

År 2002 startade en yrkesmilitär John Bauer-koncernen som under fyra år kom att växa till ett innehav av 30 gymnasieskolor. Därtill ägde den f.d. yrkesmilitären ett annat bolag, Prolympia AB, som ännu idag äger ett antal grundskolor. Förra året sålde man de 30 gymnasieskolorna i koncernen till ett danskt riskkapitalföretag. Men först plockar man ut en utdelning på 40 miljoner till ägarna. Lika med den f.d. yrkesmilitären och hans familj (ägarna). När det börjar knaka i de ekonomiska snålblåsttiderna kan inte riskkapitalbolaget vara med och man börjar lägga ner skolor. Den första blev alltså en friskola i Täby. De 40 miljoner som jag menar är plundringspengar kan bara hamnat i bolaget från skattemedel. Varifrån annars kan man få in pengar för att driva en friskola? (möjligen sponsring men den bör vara obefintlig)

Familjen som sålde koncernen och som nu är 40 miljoner rikare driver fortfarande Prolympia AB med fem grundskolor i Sverige. VD för det bolaget är f.d. yrkesmilitärens svärson, tillika moderat landstingsråd i Jönköpings län.

Om liknande historia uppdagats i låt oss säga Ryssland eller Italien vad hade vi kallat företeelsen för då tror ni?

Resultatet av den här historien - och jag är övertygad om att vi kan finna många fler liknande fall - är att 40 miljoner skattepengar omflyttats till en familj i Sverige där en svärson är politiker och tillika VD i ett av de inblandade bolagen och där en gymnasieskola läggs ner och elever står utan skola. För att få överskottet i bolaget bör dessa entreprenörer, så hyllade av de liberala skribenterna, lyckats med effektivisering. Och vad kan man effektivisera på 30 gymnasieskolor för att kunna plocka ut 40 miljoner? Lärarlöner? Skolböcker?

Ett väl fungerande land ...

Alla uppgifter tagna ur följande artikel och faktaruta: "Flyttcirkus för eleverna då friskola i Täby läggs ned" 11/3 2009

1 kommentar:

Micke Håkansson sa...

Här är ett ruggigt exempel på omfattande korruption i alla led samt rättsröta...
http://www.totalskandal.se