söndag 15 mars 2009

Kapitlet som försvann ...

Låt oss säga att du har en bok som du bläddrar lite i. På sid 413 finner du något intressant som du läser. Du börjar läsa boken från början och plötsligt när du närmar dig slutet märker du att den där intressanta delen du spånande igenom innan du började läsa boken är borta. Var det inbillning? Du är säker på att du läste det men det är väck.

Du kan inte släppa det hela och läser slut boken och startar direkt att läsa om den. Förvåningen den här gången blir inte mindre. Slutet är ändrat. Det är inte som första gången du läste och du börjar åter läsa boken som nu blivit mindre, färre sidor - 433 sidor har blivit 277 ... ? Du börjar om och ser att titeln har ändrats ... då får det vara och du sätter dig på balkongen och tar din första cigg på sju år.

Galenskap? Eller framtidens melodi? En essay av Borges?

I en artikel i DN lördagen den 7 mars, som jag faktiskt inte kan finna på nätet (sic! - borttaget? censurerat? raderat? opassande? frågorna hopar sig ...) skriver Håkan Lindgren om "censorns våta dröm". Artikeln handlar om e-boken. Vi har ju alla hört hur bra den kommer att vara, hur vi kan uppdatera den, lägga till, hålla den intakt med tiden o.s.v. Håkan tar upp det omvända. Kan man lägga till kan man också dra ifrån. Delar av e-boken kan försvinna vilket däremot är svårare att göra med den tryckta boken. Sökmotorn Google har exempelvis för vissa länder i världen sett till att vissa saker är icke sökbara. En e-bok skulle kunna censureras effektivt - alternativt förändras. På samma sätt som din dator uppdateras genom windows kan din e-bok uppdatares och helt plötsligt sitter du med en bok vars innehåll ändrats under läsandets gång.

Snacka om ett härligt scenario för en diktatur eller en aningslös demokrati.

När det mesta i världen i framtiden är digitaliserat kommer det finnas oändliga möjligheter att omskapa allt. Här skulle man vara fantasyskribent och skriva om ett informationskrig. Man skulle kunna vända och vrida på ganska mycket av världens fakta. Säg att framtidens krigsföring går ut på att radera ett annats land digitaliseringar. Ett totalkrig i utraderande av minnet ...

Men någonstans under en sten, eller mellan en gammal träbro kommer man kanske i framtiden finna luggslitna figurer med fickorna fyllda av gamla böcker, manuskript, papperslappar, visitkort, arkivutskrifter, fotografier. De kommer att kallas minnesexperterna, oraklen, då de i sitt huvud lagt på minnet det som var - dessa kommer också att jagas av framtidens makthavare som mycket farliga. Delar av mänskligheten kommer att vallfärda till dessa mirakelorakel och ställa frågor om hur det en gång var - de kommer att undra över ordet "historia", vad det är ... och oraklen kommer att få fullt upp ...

Nationalmuseum februari 2009.

Inga kommentarer: