måndag 28 mars 2011

En slussenartikel

Hitta en gammal artikel om Slussen i Byggvärlden som jag inte sett. Från 7 juni 2010.
Hade glömt bort att det var en figur därifrån och intervjuade.

7 kommentarer:

Herbert, Tingesten sa...

Jag förmodar att herr flanören därmed vill säga att han är stolt över att hans missledande information bidrog till att vi förlorade det suveräna gångstråket i överplanet längs kajen, att den fantastiska utsikten vi skulle ha fått därifrån uteblir och att utsikten österut och västerut byggs för helt och hållet.

stadsflanören sa...

Ja, jag är stolt över det jag gjort. Det "missledande", nja, det är din tolkning Herbert. "suveräna" ... :-) Humor har du alltid haft.

Nu kommer det nya förslaget i maj eller juni och hur det ser får vi väl se då. "Byggs för helt och hållet" - det var ju själva iden med det förslag som H.T gilla och vi andra önskade väck och som man nu reviderar.

stadsflanören sa...

vad det är för härligt betongförslag som du, HT, hänsyftar till och länkar till vore ju kul att veta. Men inte är det förslaget som lades fram av stadsbyggnadskontoret och som diskuterades år 2010 och som nu ska ändras och läggas fram i maj eller juni.

stadsflanören sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Herbert, Tingesten sa...

Det "härliga betongförslaget" är en läckt skiss på just den reviderade versionen som du var med om att gnälla fram. Radikalt sämre på nästan alla punkter, framförallt därför att vi går miste om gångstråket från Katarinavägens mitt hela vägen ner till Centralbron med perfekt utsikt hela vägen utan en massa trafikleder och Kolingsborgar som skymmer. Vi skulle ha fått obruten utsikt från Nacka Strand till Lilla Essingen om ni suttit still i båten och tyglat er förändringsfobi. Den utsikten bygger man för nu och till råga på eländet kostar kalaset flera miljarder mer.

Men visst, att det vidunderliga 180-graderspanoramat som vi skulle fått nu blivit bortgnällt gör ju inget för man kommer fortfarande att se samma smala strimma vatten från Peter Myndes backe som förut! Grattis till den pyrrhussegern.

stadsflanören sa...

Vi har helt olika syn på världen du och jag. Din blick ser något som inte jag ser - eller tvärtom.

Förslaget som du hyllar var ett av de jävligaste jag sett.

"det vidunderliga 180-graderspanoramat" ... å så in å stånga med huvet i väggen igen tingsten ...

Herbert, Tingesten sa...

Jo, nog är det känslan man får när du och jag diskuterar Slussen alltid. Det är en selektiv blindhet du valt själv, men det kan ju för all del vara så att du vill skämta lite aprillo också med tanke på dagens datum.

Varken det nya reviderade förslaget eller den nuvarande anläggningen har någon punkt där man kan se Nacka Strand och Lilla Essingen samtidigt. Pröva gärna får du se. Det fanns det däremot på förslaget du fortsätter dissa mot bättre vetande. I nuvarande anläggning finns det inte en enda punkt på Södermalmssidan där man har någon utsikt som inte störs av trafikramper och leder. I Fosterförslaget (som politikerna fegt ändrade pga gnäll från människor som inte orkade sätta sig in i förslaget utan automatiskt utgick ifrån att alla förändringar måste bli till det sämre) så skulle vi ha fått perfekt utsikt en halvmil åt vardera hållet från 2-3 våningars höjd alldeles intill strandpromenaden, och det på en sträcka av en kilometer som hade blivit ett alldeles formidabelt promenadstråk. Det kan du förneka om du vill men det enda du bevisar är att du har svårt att acceptera fakta och att du vägrat titta på plankartor och skisser.