tisdag 14 december 2010

Dieselverkstaden

Dieselverkstaden - en del av Nackas Bibliotek - har jag besökt en del gånger. Biblioteket är utmärkt om man vill fika, stjälpa i sig latte och socialisera sig med andra mammor och pappor i fall man inte har någon barnomsorg. Här samlas helt enkelt de som inte har någonstans att vara med sina barn. Vid mitt senaste besök spelade min son och jag hockey -och dataspel och lekte. Vi fick låna en puck av en fräck snubbe, verkligen ingen lussekoftatyp utan i senaste snittet ur streetmodet, som satt bakom disken och spisade något slag av fräck musik med tung härlig basgång så att det vibrera i bokhyllorna. Alla i biblioteket fick glädje av hans val av musik. Inte var det min musikstil men visst, man ska ju ha det bra på jobbet, så jag unnade detta klubbkids med norrlandsdialekt att ha det gott där bakom disken. Vi lever ju i ett liberalt samhälle. Så vad gjorde lite extra basgång när det ändå var hög stämning i biblioteket från tex grabbarna vid dataspelssektionen. Tjo och tjim!

Numera vimlar det av ungdomar som inte har någon annanstans att vara på biblioteken. Inte konstigt. Här får de göra vad de vill. Man har från bibliotekshåll lyckats skapa ett intresse för biblioteken i de yngre lagren genom att ge dem trevliga värmestugor. Biblioteken har verkligen tagit tillfället i akt att norpa åt sig det kundsegment som ungdomsgårdarna en gång hade. Här ser vi hur vakna de "moderna" biblioteken är. Ungdomsgårdarna läggs ner. Pang! Biblioteken vilar inte på sina lagrar utan suger åt sig kundmaterialet direkt. Man blir rörd över av att se hur biblioteken ta sitt ansvar. Här på Dieselverkstaden har man lyckats bäst. En stor del av det lattedrickande kundmaterialet är också boende från det närliggande Hammarby Sjöstad där det ju i princip bara bor moderna urbana storstadsmänniskor (vilket man inte behöver planera daghem för).

Biblioteken har således blivit mer moderna och med i sin tid. Här levereras urbana 2000-talslösningar för folk i farten. Mer plats för lattedrickning. Mer plats för spel och slapparhörnor och framför allt mer teknologi och mer skärmar. Man önskar sig verkligen fler biblioteksentreprenörer som ger kunden vad kunden vill ha. Värme, spel, barnomsorg, lekplats, bakgrundsmusik och gratis uppkoppling är ju vad folk vill ha.

Har man sen ett brinnande intresse för läsning eller bildning bör man vända redan i entrén. Glöm det. Läsa i lugn och ro eller studera gör man bäst hemma på kammaren. Den tiden är förbi då biblioteken var en plats för detta. Det är bara att inse fakta.

I ett sånt här läge är det ju bara att sälja ut det hela och privatisera. Här finns bra med utrymme för att utöka verksamheter med större latteområde och kanske t.o.m. större lekplatser med en viss entré kanske en viss barnomsorg eller varför inte ett lekland? Tar man bort böckerna finns det mycket outnyttjad plats ....

Läs gärna mer om bibliotek här: "Biblioteksdöden och Högdalens Bibliotek - ett kulturmord
Peter Frisk

Mer här: DN / 10/12 2010 "Nacka säljer ut sina bibliotek" & 19/12 2010 "Behövs det verkligen böcker på bibliotek?" & en liten debatt på DN här 20/12 2010 "Felaktig bild av utförsäljningen".

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig läst din blogg tidigare, gick bara vidare från länken i DN. Jag har själv jobbat på bibliotek, och eftersom det just nu debatteras så mycket kring bibliotekens framtid så tänkte jag passa på att fråga dig - en av dem som verkar kritisk till förändringar inom vissa bibliotek - varför är det så viktigt att alla bibliotek ser likadana ut? Kan det inte vara okej att det finns sådana som är mer studievänliga, och sådana - som t.ex. det i kulturhuset Dieselverkstaden - som erbjuder något annat? Jag skulle förstå oron bättre om det inte rörde sig om endast ett fåtal bibliotek som prövar nya inriktningar. Vad gäller ungdomsgäng på bibliotek så är detta knappast något nytt fenomen, det var likadant för 10 år sedan. Möjligen finns det mer för dem att göra nu? Biblioteken kan knappast klandras för att fritidsgårdar stängs.
Detta blev en lång kommentar, jag menar inte att kritisera utan är genuint nyfiken på hur du resonerar.
MVH
//Lo D.

stadsflanören sa...

Hej Anonym, (nu blir det långt)

Jag håller absolut med dig om att bibliotek kan se olika ut. I en storstad som Stockholm och ett land som Sverige, ett av världens rikaste, borde det exempelvis finnas bibliotek som är öppna dygnet runt. Eller öppnar 6.00 och inte 10 som de flesta. Liberala öppettider vore ngt. Det vore härligt om det också fanns specialla tysta bibliotek, det saknas också numer.

Jag förmodar att du är väl bevandrad i biblioteksvärlden och du har säkert sett att biblioteken gått mot en ny värld under de sista 10 åren. Det som sker idag kom inte plötsligt, uppstod inte just i Nacka.

Från Göteborgs Stadsbibliotek, ett av Sveriges numera bästa värmestugor och ungdomshus, till de flesta biblioteken i Stockholm samt att jag så fort jag besöker en stad tillbringar en tid på just biblioteken så ser jag mig som en van biblioteksbesökare med erfarenhet från olika bibliotek.

Jag har inget emot förändringar. Bara de är genomtänkta och bra (vilket enligt min mening väldigt lite är idag). Låt oss ta exemplet musik på bibliotek (som man även har i Nacka). Innan kulturhusets bibliotek åter flyttade ner till Plattan började bibliotikarierna i utlåningsdisken att spela egen musik - muzak för bibliotekets gäster (gäller numer på fler bibliotek). För att ge "dem en extra service" - vare sig man ville eller inte (och det är min poäng). Då är min fråga. För vem och varför? Om nu ett bibliotek är till för alla - gamla som unga så finns det något som heter att visa hänsyn (spelades det gammeltjo? Fado? Indisk ...?). Hänsyn består inte i att någon får för sig att spela den musik den vill. Hänsyn är att i sin ryggrad förstå att på ett bibliotek sitter en mängd "olika" människor med hel "olika" smaker. Hänsyn är att förstå att en offentlig plats, en gemensam plats där de flesta går för att studera, läsa, tänka, etc, bör ha en slags enhetlig kod. Koden heter hänsyn. Det har man inte på biblioteken numer. Ta exempelvis en sväng till Frescati och sätt dig där och försök studera. Jag får mer lugn på Sturehof en fredag.

På Dieselverksatedn har man en layback och modern ny stil. Om någon är sen med sina böcker är det inga problem. Den som slarvat med sina böcker får raskt låna 5 nya som kompensation. Att det möjligen stod någon och väntade på att få låna just den boken som var utlånad bryr man sig inte om. Vad jag menar är att tidens "mitt eget ego" sprider sig överallt.

Teknik.
Man tar bort tidningar och tidsskrifter och förlitar sig på den "nya" tekniken (som inte direkt är så ny längre men fortfarande är det hippa att tro på den där tråden med snabb information). Jag läser exempelvis DN (som du hänvisade till). Jag finner en intressant artikel i papperstidningen och tänker skriva ut den från nätet. Nix, si det gick inte. Där på nätet finns den inte då DN (och det gäller de flesta tidningar) inte lägger ut allt sitt material. Den som läser sin tidning på biblioteket får alltså mindre tillgång till vad som skrivs. Kan tillägga att var man än går, på de flesta bibliotek så är det alltid knas på dessa apparater.

Café.
I Stockholm, och jag förmodar i landet i övrigt fullkomligt överöses hus efter hus med caféer. Det går inte att säga att det är direkt brist på fik. Varför ska det finnas fik i anslutning till bibliotek. Är det själva nyheten? är det modernt och nytänkande?

stadsflanören sa...

jag får fortsätta här ... *s*


Det jag menar med min text är att biblioteken blivit mer en lekstuga för små barn och stora barn. Låt så vara. Men, se då till att det skapas olika sorters bibliotek. Nattöppna. Tysta bibliotek. Caféfria bibliotek. Cafébibliotek. Konsertbibliotek. Konsertfriabibliotek.

Låt den fria marknaden skapa detta. Men låt de kommunala folkbiblioteken vara för alla - alltså för hela befolkningen och om man vill specialisera sig på lattemammor. Visst. Inga problem. Bli en entreprenör och satsa riskkapital och öppna ett privat bibliotek. (ska det privatiseras så gör det på riktigt, ingenting kan privatiseras som bekostas av skatter, vår tids stora båg). Men jag lovar, ser jag ett företag som satsar sina egna pengar på att bygga upp och skapa ett privatiserat bibliotek så, inga problem för mig. Kör på bara!

Men så länge det handlar om skattepengar så bör alla kommunala biblioteken kunna att användas av Olga 97 och lilla Sten 2 bast och Muhammed 37.

stadsflanören sa...

... och slutligen, jag kan säga att jag numer drar mig för att sätta mig på bibliotek, och det tycker jag är trist som tycker idén med de kommunala biblioteken är en fantastisk uppfinning ... ungefär som folkbildning, också medeltida, men inte så dumt ... tack för ordet *s*

Anonym sa...

Nu är Farsta bibliotek nästa bibliotek i raden som görs om till mötesplats / ungdomsgård. Dessutom tillsammans med privat friskola som ska driva hip-hopkurser där.
Se beslut i Kulturnämnden 14/12.
Nästa Bredäng?

Anonym sa...

Tack för ditt svar, kan hålla med om mycket av det du säger. Det jag kände med ditt inlägg var att din kritik riktades lite väl brett. T.ex. så är det inte Dieselverkstaden utan biblioteket i Nacka Forum som infört dealen med "slipp förseningsavgift om du lånar 5 nya böcker", om det nu var detta du menade med "5 böcker som kompensation"? Dieselverkstadens bibliotek har även kvar tryckta tidningar och magasin, och alltså inte låtit datorerna helt ta över den tjänsten. Dock finns det bibliotek som slutat prenumerera på tryckta tidsskrifter vilket även jag är kritisk till.
När det gäller musik på biblioteken är det naturligtvis problematiskt om det stör, kanske skulle det räcka att påpeka detta för bibliotekspersonalen för att få till en förändring? Jag tycker även att privatisering av bibliotek och "modernisering" av dem är två skilda frågor, även om de i vissa fall är sammanlänkade. I den pågående debatten är det många som öser ur sig kritik hej vilt utan att riktigt ha fakta klara för sig, eller grepp om vilket problem det egentligen är man angriper - ny teknik, ny organisation eller ny inredning? etc.

Tack

// Lo D.