fredag 10 december 2010

Rosenlundsgatan 38 förmodligen rivningshotad

Alla är inte förtjusta i funkis. Men det finns något mjukt i stilen. Dess ofta små rundade detaljer gör byggnaderna intressanta. På Rosenlundsgatan 38 står ett litet smäckert hus med den sedvanliga lilla skärmutbyggnaden och med en snygg rundning av hörnet som står fritt. Jämför gärna med Börshuset från 1700-talet i Gamla stan och dess rundade hörn. En teknik man använde sig av i det yttre rummet för att mjuka av i den trånga staden. Funkisen använde sig av ofta av idén tillsammans med historiska referenser (exempelvis färgen).

Rosenlundsgatan 38 skulle egentligen sparas men det sägs nu att grunden är för dålig och "att det inte går". Det är mycket som inte går numer. Det går inte "att spara" men annars sägs det att allt "går" - ofta säger politiker och ingenjörer sånt (såvida det inte gäller gamla hus). Nu tror jag ju att skon klämmer någon annanstans och att det hela beror på helt andra saker. Exempelvis att man ska bygga igen den lilla park som ligger vid sidan av byggnaden i förtätningens namn.

Parken sedd från korsningen Rosenlundsgatan/Maria Skolgata.

Nu saknar Söder bra platser för dagis sägs det. Där hade en underbar liten lekbarnspark passat ypperligt. Med granarna från Sydamerika (om jag minns min källa rätt).

Staden behöver luckor. Platser att andas i. Satsa på mellanrummens möjligheter ...

Peter Frisk

Inga kommentarer: