onsdag 19 augusti 2009

Högdalens Bibliotek - ett kulturmord

Jag hade tänkt att inte skriva arga irriterade bloggar om förändringar. Jag skulle låta saker vara. Som någon sa härmodagen: "Du ska inte bry dig så mycket".

Men nu har jag sett framtiden för Stockholms bibliotek. Den är inte vacker, den är vedervärdig och jag är tvungen att ta kasta fram min åsikt i ämnet. (och jag har noterat att fler bibliotek i Sverige är på väg mot samma öde - se artikeln här om Malmö Stadsbibliotek SvD 20/8 -09 där åker böckerna ut och in med en restaurang).

Här går vi, stadsflanörens familj, och lodar efter en lägenhet i stan för att vi segade lite med att ställa oss bostadskön - det är ok, jag kan ta den missen. Vi hamnar, om vi har tur, någonstans i Farsta eller Högdalen. Inget fel i det. Jag gillar bägge ställena.

Nu i veckan fick vi ett förslag på en kvart i Högdalen. Fint, tänkte jag. Där finns ju ett härligt bibliotek - lite av en favorit i biblioteksutbudet. När jag bodde i Rågsved i mitten av 90-talet satt jag ofta på Högdalens Bibliotek.

Så där kan jag absolut tänka mig att bo, tänkte jag.

Sagt och gjort, ner till Högdalen. Huset var helt ok. Då ser jag att man flyttat biblioteket till T-banestationsbyggnaden. Vad har hänt? Man har flyttat biblioteket. Ok, kan väl inte vara helt fel, man får acceptera att saker rör på sig. Helt ok, livet är förändring. Jag ska inte lacka ur. Bara vara positiv och gilla läget. Tänka på hjärtat och allt det där. De har byggt ett nytt bibliotek och det borgar väl för ett nytänkande med utveckling till det bättre för alla generationer.

Det måste jag i alla fall titta in i och se hur det ser ut.

Nu började det märkliga. Jag hittade inte in. Jag hittade helt enkelt inte entrén. Jag gick in där det stod bibliotek på en liten lapp men sen var det stopp. Ingen information. Här fanns några dörrar och en spiraltrappa och jag chansa på trappen som var ett lyckokast - det var till biblioteket.


Jag hade kommit bakvägen då entrén ligger vid spärrarna vid T-banan (vilket jag inte visste då). Jag går in och kommer in i "loungen" (vilket jag läser att den heter senare). Därifrån såg man in till "återlämningsroboten", en stor apparat som uppenbarligen var viktig att visa upp, och man fick gissa sig till vilken som var dörren in till "loungen" som är där biblioteket börjar.

Var är då själva biblioteket? Där man har böckerna?

Det visar sig att de är inmosade i ett lågt utrymme där bokhyllor står så tätt att man får baxa sig in. Jag frågade en bibliotikarie, fråga är fel, jag undrade var biblioteket tagit vägen? Det där fina sköna mysiga som låg här i Högdalen? Kommer hon ihåg det? Det är flyttat hit, sa hon. Jag hitta knappt in, sa jag. Oj, sa hon, det är faktiskt värre att hitta ut. Men det är i alla fall fint här, sa hon, ljust, men inte så bra som bibliotek ... kanske, det andra var nog bättre som bibliotek i alla fall. Jag torkade svetten från pannan, det var varmt, ventilationen verkade helt ur spel och det var trångt mellan hyllorna. Bibliotikarien fortsatte och tala om att det nog blivit en del mer oväsen, lite svårare att koncentrera sig, att läsa liksom, men det är ju i alla fall modernt, fortsatte hon. Jaha, sa jag och stod i vägen för några som skulle komma förbi de vitmålade pelare som var själva entrén in till själva biblioteket - eller där böckerna fanns i alla fall.
I detta nyöppnade hyperdesignade bibliotek var det väldigt svårt att ta sig runt bland böckerna. Där stod bokvagnar, kopiatorer och andra pinaler som inredaren av biblioteket uppenbarligen glömt att skapa en vettig plats för.

Läser man om Högdalens bibliotek på kommunens egen bibliotekshemsida undrar man om det är samma bibliotek vi talar om - läs här.

Där står följande: "Loungen kommer att ha öppet från tidig morgon för att man ska kunna lämna tillbaka en bok i återlämningsroboten, ta en kopp kaffe från automaten eller välja att läsa någon av alla närmare 600 tidningar från hela världen, som finns att tillgå i våra mediedatabaser, medan man väntar på att tåget ska komma."
Här har vi automaten. ... och här ska man sitta och läsa de 600 tidningarna (just den här var felanmäld 13/8 och jag var där 19/8)

"och de mindre barnen har en egen hörna som inbjuder till sagoläsning". Den hörnan har vi här. Den var tom när jag var där och det ligger faktiskt några Elle-tidningar på soffan - någon modern mamma ”i farten” förmodar jag.
Högdalen ska 2009 vara Stockholms mest moderna bibliotek. Högdalens bibliotek är således spjutspetsbiblioteket, Högdalens bibliotek är 2000-tal och inte något mossigt 1900-tal. Så här långt har mänskligheten kommit i utvecklingen att förse sin befolkning med ljud och bild och text. Detta är framtiden: Internet, USB, "Lounge" och en "återlämningsrobot" och vi skådar huvudstadens modernaste bibliotek "för folk i farten"... Läs gärna här om Stockholms modernaste bibliotek designat "för folk i farten" här …

Man gråter.

Här läggs det ner miljoner på att flytta (samt kassera) en massa böcker, bygga nytt, ta in arkitektkontor, inredningsdesigners, tjänstemän, köpa nya möbler, bokhyllor, anskaffa nya maskiner, datorer, lämnatillbakaböckermaskin, inflyttningsfest - och det blir femti11 ggr sämre än det som en gång fanns. Det man önskar sig vid ett nybygge av ett bibliotek är väl att det ska slå ut det gamla med ordentligt och inte enbart bli några blinkande lampor och några fräcka stolar?. Men det här? Det värsta är att de går i land med en blåsning. Politiker får kredd, bibliotekschefer gottar sig vid de dignande invigningsborden och böckerna trycks ner i pappreskvarenen (de får ju inte plats då det ska vara "Lounge" och restauranger och lattemaskiner). De tar ut bra betalt och vi får lull-lull. Lite blinkande lampor och lite skärmar ... Man är chef för bibliotek men drömmer om en förortsgalleria.

"Loungen"

Samma "Lounge" i annan färg och samma läsande ensamma farbror ...
"Loungen" från en annan vinkel, det senaste i biblioteksvärlden.

Jag fick ett behov att bara ringa upp arkitekten och fråga vad denne ville med det här? Vad vill bibliotekschefen? Är hon i farten? Varför detta slöseri? Vad är syftet? Finns inga gamla i Högdalen? Det är det som är det värsta, de kommer undan med sitt clowneri och de drar in bra med pengar på skräpet. Jag har besökt många bibliotek i Sverige, jag hittar inte på, helt sant. Men jag måste säga att Högdalens nya bibliotek är det sämsta jag sett av alla kategorier som bibliotek. (Medborgarplatsens nya entré ligger rätt bra till också - man kan bara gå in en i taget och möter man nån som är på väg ut är det kört. Ska man upp till vån 2 får man ropa innan "nu kommer jag" för där har man säkert haft samma arkitekt som i Högdalen).

Framför allt opraktiskt, trång, varmt, omöjligt att hitta i, oharmoniskt , kosmetika och yta. Iget innehåll. Man blir sorgligt stämd över alla dessa ungdomar som måste använda ett dylikt bibliotek. Min generation var verkligen lyckligt lottade. Men den som kommer den ska man trycka ner i IKEA-kommersialismens svarta hål med skräp.

Högdalens bibliotekschef och den i Stockholm drar nog jämt skägg, hon säger i SvD idag att biblioteket ”behöver framtidsanpassas” och i en äldre kommentar att biblioteket måste göra sig av med böcker för att få loss mer ytor till annat. Det må så vara. Men måste man döda och krossa det som är biblioteket för det?

Jag ska redigera det hela jag lovar - mer bilder kommer också, sitter på tåget och det kopplar ur - är på väg mot framtiden med folk i farten ...

Lite om Malmö Stadsbibliotek här. Här i Sydsvenskan "Arton författare" som gått samman, här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bara att hälsa dig välkommen till samtiden. Vad det handlar om nu -- som bl a framgår av debatten i Nya vågen -- är att öka besökssiffrorna (läs: "få in ungdomarna"). Vad man sedan gör på plats är mindre viktigt.
Det är en ny kategori människor som tagit över chefsskapen över de här institutionerna; Högdalens bibliotek må vara ett litet sådant, men jag ser just det du beskriver på Gbg:s stadsbibliotek, som är ett ganska stort: böckerna ut, besökarna in. (Alltså, de besökare som huvudsakligen är en "numerär", och inte förknippar bibliotek med litteratur och läsning etc, utan som söker en värmestuga med medial anstrykning.)
Hälsningar,
Martin Oldsberg

stadsflanören sa...

Hej Martin,
Jag vet vad du menar. Jag håller mig en del på Göteborgs (värmestuga) bibliotek. Högdalens bibliotek är en prototyp för det som komma skall. Resterande bibliotek i Stockholm ska åt samma håll - "man måste ju hänga med sin tid". Vad gäller Göteborgs Stadsbiblotek så har det ju bara farit fram en liten pust. Om något år sätter den stora ombyggnaden igång ... o adjö böcker och adjö den lilla kultur som finns kvar.

Vad gäller samtiden har jag rullat runt den nu i 10 år och den är s.a.s konstant förfall.

Som tur är hyr jag en egen lägenhet och lämnar de offentliga lokalerna som kallas bibliotek till att bli fritidsgårdar då fritidsgårdarna lagts ner och museerna blivit bokhandel/cafée och tågstationerna gallerior medan bokhandlarna säljer dvd och skivhandlarna böcker ... *s*

Anonym sa...

Jovisst, självklart är den inre exilen alltid ett alternativ, men i avsaknad av privatförmögenhet, anständigt dimensionerat privatbibliotek och slika ting har ändå de offentliga institutionerna (uppbyggda med våra pengar) hållit ett tämligen fattigt as som yrs truly intellektuellt under armarna rätt länge. Och jag ser inte med jämnmod på att de usurperas under min livstid. Kommer kanske inte ta till vapen, men en liten skylt kan jag tänka mig att bära runt på Götaplatsen: "Böcker i biblioteken!", "Folket kräver: bildning!" eller vad nu för kärnfullt någon skulle kunna hitta på ... Det blir väl jag och han Kapten Stofil. Men du är välkommen.
hälsar /Martin O

stadsflanören sa...

Tack, jag hakar givetvis på, så blir vi åtminstone en trojka ...

Anonym sa...

Högdalens bibliotek är en stor besvikelse. Det ligger mer centralt nu men inredning och utformning har blivit riktigt dåligt. Jag instämmer med din blogg.