torsdag 23 juli 2009

Café Edenborg

Det var väl för bra för att vara sant. Ett Café med mysig miljö, gamla bord och stolar, skön musik, jazzbetonat, chansonbetonat, alternativt, eget, suspekt litteratur etc. Det var väl för bra för att vara sant. Små musikuppträdanden på kvällarna, poesiuppläsning, föreläsningar och ett perfekt läge att bara sitta och hänga över en kopp kaffe och bara vara - och som någon skrev i en av kommentarerna efter förkunnandet om att stället ska packa ihop och slå igen:

"Den enda lilla plats i Stockhom som påminner om Berlin får inte finnas"

Men så, det gick inte länge till. Café Edenborg öppnade väl för ca 7-10 år och är inte vidare gammalt men redan direkt lyckades ägaren skapa en härlig Gamla stan-stämning av äldre snitt (med en doft och air av Paris, Berlin långt bort från alla tusen slimmade lattehak med en tillgjord övre shoppingmedelklassbefolkning som numer dränker stan). Fiket är nu sålt av ägaren. Med största sannolikhet tittar det in ett ombyggarföretag och omskapar lokaliteterna som verkligen hade charm och individualitet till ett IKEA-likt massproducerat ställe. Interiörerna på ett hak tycks mig vara kopplad till vad man får för publik och Edenborg hade sköna härliga levande gäster och sköna härliga stolar att slå sig ner på och bara vara på.

Man har alltså blivit av med sitt tillstånd och slår igen.

Stora Nygatan har fått rätt många nöjeshak under de senaste 5-10 åren och har enligt boende i trakten blivit för högljutt. En trend på gatan är att ställena köps och säljs, byggs om och byggs om, köps och säljs, byggs om och byggs om o.s.v. Jag förmodar - här spekulerar jag bara - att det finns en del ställen som tjänar "snabba pengar" vilket jag med all sannolikhet inte tror att Café Edenborg gjorde. Snarare "slow money" - och ett sådant ställe ser man givetvis till att dra in tillståndet för. Att det där också samlades poeter, författare, musiker, alternativ stad-folk, och annat löst folk som det Nya Stockholm gärna önskar sig vara utan gjorde säkert inte saken bättre.

Jag kan inte turerna kring det hela. Varför man dragit in deras tillstånd. Men min personliga åsikt är att jag aldrig sett eller hört något stök från Edenborg - lite dragspel och pianospel och någon klunga franska chansonfantaster är det enda. Däremot kan jag med bestämdhet säga att det finns bra många andra ställen på gatan som man kan fundera över om de ska ha kvar sina tillstånd (om man nu är lagd åt det hållet att dra in tillstånd).

Men de ligger väl i en annan ekonomisk division förmodar jag.

Som ägaren skriver i sin blogg: "Anledningen är förstås att det blivit svårt att driva vidare verksamheten bara som café. En viktig del av fikets liv har varit releasefester för böcker och tidskrifter, föreläsningar, konserter, stödfester."

Ingen kan längre driva ett ställe enbart som café och definitivt inte alternativt - åtminstone inte i Stockholms innerstad.

24 augusti är det således storstängning.

Läs mer här:
X Edenborg själv om stängningen.
X Café Edenborg stänger

Inga kommentarer: