lördag 22 oktober 2022

Londons smutsiga pengar


2000-talet har var 20 år av ekonomiska märkligheter och en sak som jag följt under många år är Londons egna finansindustri och hur de superrika flockats i klasar och där strött ut kapital från de länder de kommer ifrån och eldat på den finansiella industrin så mycket som det bara gått. Hela verksamhetens syfte har ju varit från de som flockats i London av superrika att blåsa sina egna stater på skatt och det har man ju glatt hjälpt till med i London. Man har under alla dessa år inte sett en tillstymmelse till hjälp från Engelskt håll att ändra på det hela. Däremot har man, åtminstone i London, tjänat på det riktigt rejält (med följd också att centrala London blivit totalt söndrbyggt med de absolut fulaste hus som bara svinrika och wannabesrika tycker är läckra). Det intressanta är ju att de som drogs till London och de starkt kopplade skattefria småöarna som allt som oftast är kopplade till City of London (som ju i princip är en liten stat i staten med helt egna lagar och som styrs av en liten klick) gjort det för att slippa skatta i sina egna stater. Vilket fört med sig att den sk 1 % av världens tokrika under alla dessa år kunnat festa upp gigantiska summor (lyx, privatjet, yatcher, skitfula skrytbyggen) som istället kunnat gått till de stater som dessa blåst med de alltid så härligt hycklande engelsmännens hjälp. Plötsligt, i slutet av februari, så ändrade man sig helt och vände kappan - det blev plötsligt omöjligt att göra vad man gjort i över 20 år med vissa klienter som man stoppade (i många fall med ord om att man blivit lurade - ja stackars dom …).


Det hade givetvis kunnat gjorts för 20 år sen - men icke. Pengarna rullade ju in så fint och de smutsiga pengarna var då absolut inga problem för engelsmännen fram till slutet av februari då det hela blev ett stort problem. Då visade man sin kraft … japp, först då - helt plötsligt hördes ett annat ljud i skällan. Fram till dess var det absolut inga problem med att hjälpa till med att tvätta de ryska oligarkernas pengar. Det finns en märklig paradox här som den tänker till två gånger. Alltså, om de superrika från alla jordens länder ser till att få sina pengar i Londons finsiella värld så är det ju människor i diverse olika stater, småfolket (och vem fan bryr sig om dom i den fräcka finansiella världen) som de blåser, som inte får sina pengar - skatter. Jag att man hycklade redan för 20 år sedan och inte tycker jag att de hycklar mindre nu … därför och av många orsaker därtill så går jag ständigt och mumlar hemma, för mig själv, ”tänk att leva i hyckleriets stora era”.

Att dylik verksamhet till slut även skulle vara en stor del i en finansiell härdsmälta är ju inget man förvånar sig över. Som man bäddar får man ligga. Inga kommentarer: