lördag 30 juni 2012

Svara mig någon, vad ger egentligen Almedalsveckan den svenske medborgaren?

Vad har den egentlige för syfte? Almedalsveckan. Vad är grundidén och vad får de som åker dit ut av det hela? Vad får Sveriges medborgare ut av den här politikerveckan? Jag är nyfiken. Vad ger denna vecka mer än kostnader, uppätna snittar och urdruckan vitvinsglas?

För en oinvigd känns det som ett spektakel av ord och kotterier och ”jag är där och företräder mitt personliga kapital" (citat påhittad fejk) och väldigt lite handling. Men det rullar visst rätt mycket skattepengar. Att Almedalsveckan växt kopiöst under en och samma tid som ekonomin rusat med sin lånekarusell, fastighetsboom och konsumtionsökning under 2000-2012 är kanske inte så konstigt. Möjligen drivs det hela av samma lagar? Vi har levt i leksakspengaspelets tidevarv och med pyramidspelsliknande banksystem samtidigt som vi alla vill leka bolag och 
när nu verklighetens klocka klämtar - den ekonomiska krisen- visar sig det mesta vara luft. Ja, då liknar hela den här cirkusveckan, för den oinvigde, en politisk bubbla med enbart yta och noll i innehåll. För mig speglar veckan tidseran 2000-2012 fullständigt.

Vad får ni ut av det hela? Ni som åker dit? Och vad får skattebetalarna ut av det hela?

Jag känner en del som åker dit varje år. Man har lite småvänner på Facebook och det meddelas när det är dags för veckan där och man får lite spridda infoskurar från ön. Men vad får ni ut? Eller rättare sagt, vad får de ut av det hela som ni representerar? För mig verkar det hela handla om att snacka lite sommarskvaller och runda av året med de som ni träffar under året i sammanhang som handlar om politik, lobbying och nätverksletande. Handlar inte det hela om er egen möjlighet att kreera er egen karriärväg? För mig känns det tyvärr så. Rätta mig gärna om jag har fel med konkreta resultat.

Jag har funderat på det här i många år. I dag skrev SvD med en liten undersökning angående statliga myndigheter som åker till Almedlasveckan och vad det hela kostar för skattebetalarna.

Man undrar försiktigt varför Försvarsmakten lägger 745 000? Har inte de ett ”uppdrag” att utföra som riksdag och regering gett dem? Är de månde en egen fri enhet fristående från staten Sverige då landet släppt värnpliktsarmén och de ser kanske så som ett företag likt alla andra? Varför de överhuvud finns på en sån tillställning är för mig en gåta. Varför lägger Uppsala Universitet 450 000 då de gått ut med att de måste spara. Vad får de ut av det hela? Vad vill de få ut av det hela? Lägger de kanske ut de här 450 000 för att åka till Almedalsveckan och be politikerna om mer pengar just för att de måste spara? Verkar det i så fall genomtänkt?

I dagens SvD kan läsas att ”flera av myndigheterna” som medverkar i Almedalen förklarar att deras syfte är att påverka beslutsfattarna. Är inte det rätt märkligt? En myndighet för lobbyverksamhet mot den instans den egentligen tillhör och har sitt uppdrag ifrån? Jag är inte direkt insatt i svensk förvaltning m.m. men jag tycker det låter högst knasigt att en myndighet måste ta skattepengar för att åka till Almedalen och påverka deras uppdragsgivare? Borde ju finnas vettigare sätt. Ökningen kanske har att göra med att vi alla vill leka marknad? Allt blir bolag. Kommunala verksamheter blir bolag och drivs efter mallen bolag. Skolor lägger ner miljoner på att skaffa ”kunder”. Skolor drar ner på verksamheten, färre lärare, lägre löner, men inte på reklamutskicken och annonseringen och mässorna som är av största vikt.

Jag är helt säker på att vi skulle se skrämmande siffror om vi räknade ut hur mycket skattepengar som går till annat än till den kärnverksamhet de var tänka för. Varenda småtjänsteman i alla kommunera har väl rest halva jorden runt till någon "viktig" mässa. Och konsultuppdragen ... ack ...


Jag undrar om Almedalen är rätt plats att diskutera viktiga politiska frågor helt enkel? Stefan Attedal (KD) noterar i alla fall det märkliga i SvD: ”Myndigheten jobbar ju på uppdrag av regeringen. Man har redan kanaler för att både föra fram sina resultat och åsikter”.

Utöver det har vi sedan regionerna och kommunerna, universiteten redan nämnda, förmodligen visa skolor etc o.s.v.. Det rinner nog i väg en bra slant utefter gränderna i Visby och baksmällan kan sitta i länge …Peter Frisk
(se också DN1, DN2)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns bara ett gott, kunskap, och ett ont, okunnighet.
Sokrates (född 470 f.Kr., död 399 f.Kr.) var en grekisk filosof från Aten

stadsflanören sa...

... ah, då är den okunnige ond. Tack för tipset. Jag känner mig okunnig i det här så jag tillhör den onda skaran, ja där ser man hur det ligger till ... jag begriper nu mer klart varför han fick svepa bägaren ...

... men om jag minns rätt så var det för att han gick runt och undrade varför saker var som de var ...

Aurora sa...

Helt rätt!

Michael sa...

Återigen, status och självförhärligande väger tyngst hos den sk eliten.

Débora Moura sa...

Visit blog: counidadereobote.blogspot.com
please.