måndag 10 augusti 2009

Var ska vi ...

Lördagkväll i ett soligt turiststockholm.

De som vanligen bor i staden finns någon annanstans. Sol och sommar och kvarteren och gränderna kring Järntorget i Gamla stan kryllar av människor från andra platser med andra språk. Man ser sig omkring.

Kvällen faller och solen går ner i väster. Den sista strimman ljus smeker rutorna på de södra bergens byggnader och luften är ljum och alldeles mjuk. Det glimmar till i turistens öga. Han söker något i det här vackra, för det är ju verkligen vackert. Han söker något ... och han känner en vibration i luften som han vill fånga, få med sig ... men det går inte. Han vill göra något av kvällen men finner inget att sysselsätta sig med, han vet nämligen inte var han ska och får sitta vidare där på sin stol vid ett bord med sina vänner, sin familj, och ett glas och inte veta var han ska.

Ögonen är glansiga och blicken spanar ut i inte efter det där. Ja, vad är det där? tänker han kanske.

Jag märkte det just i lördags kväll att det finns något väldigt sorgligt över en stad i turisthoparnas högtrafik. Det handlar om den där blicken som letar efter något. När man kommer till en plats där alla människor tycks planlöst leta efter något känns det rätt besynnerligt. På pizzerior, restauranger, caféer och bänkar sitter människor och tittar ut med glansig vilsen blick. Man vänder sig till resesällskapet på samma sätt som gamarna i Djungelboken med ett "hitt på nått" och fortsätter "så, vad ska vi göra med kvällen?". Ingen vet riktigt. Man fortsätter glo. Man finner ingen som kan hjälpa och frågor någon vid bordet bredvid men han är från Lille, och kom i går med Ryan air, så där är det kört.

I det vardagliga sammanhanget är alla på väg någonstans och en och annan turist slinker förbi. Men när 99 % planlöst letar då ser det märkligt och sorgligt ut.

Det är allt skillnad mot på dan. Då kan man titta på vaktparaden, gå guidade turer, åka häst och vagn, gå på museer, shoppa i alla gallerior, affärer och boutiqer, ja på dagen funkar allt fint. Man kan smälta in lite liksom. Då är staden något helt annat. Men dessa kvällar. Man är nedsläppt i ett ingenmansland när allt sånt är stängt. Man bläddrar i sin guidebok och hittar några ställen. Men de flesta finns inte kvar eller så är man lite orolig och vet inte riktigt om det är läge att gå in just där ... en tanke far fram "nästa gång tar vi Ibiza". Där är det liksom lite lättare, man kan supa till, slå klackarna i taket och bli indragen på ett danshak, men här, vad ska vi göra? Ingen drar in en nånstans ...

Hur många känner till vilka nattställen eller nöjeshak som gäller? Möjligen några få. Därav dessa fyllda uterestauranger med oroande blickande människor från när och fjärran. Framåt nio halv tio, tio börjar man se några flockar resa sig här och där och lomma iväg mot hotellet. Lika bra att gå och lägga sig tidigt, säger man, så att man orkar gå upp tidigt och se en massa av stan. Så går man hem i vetskap om att man missat något.

Men man vet inte riktigt vad ...

Jag har känt samma sak i städer som jag har noll koll på. Den där tomheten på kvällen när man just ätit färdigt och funderar på vad man ska hitta på och har noll koll på stan. Man går hem och tänker på frukosten.

Det är väl så det är. Så här på lördagskvällen känns denna historiska kullis här vid Järntorget i Gamla stan mer som en flygplats. På flygplatser bor inga, man är på genomresa. Det är likadant här. Man är på genomresa ...

Inga kommentarer: