söndag 6 november 2011

Slussen - räckena som försvann

Tyvärr är det så att det vi idag ser vid Slussen är ett förfall som pågått i snart 40 år. Underhållet av Slussen sägs försvinna någon gång i slutet av 60-talet. Under åren därefter förlorar sedan Slussen en mängd detaljer av olika art; originalarmatur, räcken, trappor, dörrar, glaskupol, handtag, skyltar etc. 

Vid ett av klöverbladen fanns 1960 räcken mellan de gående och bilarna. Här på den svartvita bilden kan man se ett räcke som skyddar gångtrafikanterna från bilarna. 

Slussen, 1960, Källa: Stockholms Stadsmuseum
Ser vi samma plats idag så är räcket borttaget. När det skedde vet ingen. På den nya bilden kan man se att det kommit till ett cykelfält utanför de gåendes del. Man har lagt till något. En cykelbana. Skulle man vid en rekonstruktion tänkt till på tex samma sätt som då, när dessa räcken fanns, så skull det givetvis ha gått att bygga tillbaka nya räcken och utveckla den här idén än mer. Med ett räcke som också skyddade cyklisterna. Här skulle man givetvis ha tre räcken. Det finns ett exempel på en sån plats på Slussen idag. På den västra sidan finns en kort snutt med tre räcken: en ränna för gående, ett räcke, en ränna för cyklande, ett räcke och sen bilar. 

Klöverbladet 2011. Foto: Peter Frisk
En annan liten detalj som är väl uttänkt var den lilla böj på räcket man kan se på bilden nedan. Den lilla böjen gör att den gående förs in till den gång som går mot Gamla stan. Det finns fler liknande exempel på räcken som leder de gående rätt. Tyvärr är räckena borta och även de granitstenar som låg på den lilla rundade planen. Idag är det gammal trasig sprucken asfalt på platsen och grusupplag. Då fanns det cykelställ mot väggen ...

Slussen 1961. Källa: Stockholms Stadsmuseum.

Fästet där ett räcke en gång satt. Slussen 2011. Foto: Peter Frisk

3 kommentarer:

Herbert, Tingesten sa...

Att man tagit bort räcket kan bero på att det inte behövs. Ingen människa går på den gångbanan eller cyklar på den cykelbanan, för klöverbladen innebär en besvärlig och brant omväg för alla utom bilister. Gissar att inte ens dina egna Slussenvandringar tar den vägen.

stadsflanören sa...

Som vanligt gissar du fullständigt fel. Hade du följt med någon gång så hade du givetvis inte behövt gissa. Herbert, dit liv levs i gissningar.

"Att man tagit bort räcket kan bero på att det inte behövs." ... du är ett riktigt snille.

Och det blir mindre brant på den Nya Slussen ... Herbert - tagga ner. Dårskapen har vunnit. Gläds. Jag lämnar stan, kaoset, ombyggnaden, skattehöjningar och en fullständigt puckad lösning, med kommande trafikkaos, under byggtiden och efter byggtiden, ja jag kan slå vad med dig, den Nya Slussen ni hyllar kommer att byggas om efter 5-10 år då den inte löser ett jävla dugg, och man kommer att se tillbaka på dessa nötter som kom på dylika dårskap och skaka på huvet. Men vad hjälper det nu?

rent ut sagt. Nötter. Allt bara för att ni ska sitta där vid er s.k. "mötesplats" .... sorgligt är vad det är.

josephzohn sa...

Vem kommer att sitta där, vid den s.k. mötesplatsen .. i "norrskugga"??

ordverifiering: rostsy