måndag 8 december 2008

Krisen

Just när man trodde att det fanns ett läge att verkligen fundera på och göra något åt konsumtionsslöseriet så går allt åt pipan. Just när man vänta sig att nu kommer ombyggnadshysterin, köksbytartiderna att lugna ner sig så bestämmer man sig för att införa ROT-bidrag. Riv ut fungerande inredningar för att få in ännu nyare, inte för att du behöver det, utan för att skapa arbete genom att subventionera ombyggnad med avdrag. Var kommer pengarna ifrån? Ja vem betalar? Vem får stå för kalaset att betala de som slösat bort en massa pengar så att vi hamnat i kris ... och nu ska de få pengar från staten för att slösa ännu mer? Kan det bli mer galet?

Samma sak med bilindustrin. Här har vi en framtid där man redan nu vet att bilen inte hör dit. Vad gör man, jo man satsar på något så förlegat som bilen. Istället för stt pumpa in pengar i den nya intelligenta industrin: kollektivresandet.

Nej, här ska köras i gamla bilhjulspår.

Möjligheten att vända på hela skutan och skapa ett miljövänligt samhälle är borta med synpunkten att vi måste konsumera oss ur krisen. Köp mer skit. Ställ bilen i garaget och låt den stå på hela natten och gynna både oljeindustri och bilindustri, ha lamporna på hemma (du skapar jobb till de som gör lamporna och de som tillverkar el) köp en tv till varje rum och låt de stå på natt som dag. Byt mobil varje månad. Riv ut era nybyggda kök och in med än nyare - helst med något exotiskt material så får ni Sverige att leva. Källsortera inte. Ju mer du kastar som inte kan återvinnas desto mer måste produceras och fler få jobb. Panta inte flaskorna släng dem i sjön så får fler jobb. Köp mer mat än vad du behöver. Låt vattnet rinna hemma. Köp en ny borrmaskin för varje gång du ska sätat upp en tavla.

Vi som inte hänger på i den här karusellen kommer snart med gift att utrotas såsom samhällsfarliga. Ickekonsumerande människor är inte bra för Sverige. Där försvann underteckan i utrotningen ... och där fick man för att man försökte leva miljövänligt ...

Inga kommentarer: