tisdag 13 december 2011

Lycka till ...

Då har det klubbats, den Nya Slussen ska byggas. Jag gratulerar er stockholmare och resenärer. Efter att jobbat och gått i Slussen i två år och satt mig in i det Nya förslaget och ställ det mot nuvarande Slussen kan jag bara gratulera Er. Grattis till 10 års kaos. Grattis till 10 års trafikkaos för en tummetott ...

Jag älskar den här stan. Jag har inte gjort annat än vandrat dess gator och torg och berättat om denna stad i snart 13 år. Denna fantastiska stad som besöks för dess vyer och dess specifika karaktär.

Jag kommer att fortsätta arrangera mina vandringar här i 1 år till. Sen lämnar jag Er. Jag lämnar Er förbannade  historielöshet. Jag lämnar Er Nya Sluss till Er själva. Där kan ni sen sitta på er trappa i blåsten med Er latte och planerade värld och stad och undra över trafikkaoset. "Dong, var det det här vi fick för alla pengarna och all byggkaos?" Jag vill inte vara med och ta den nota ni drar på Er. Jag vill inte bekosta Er leksak. Er Mötesplats. Er "trendighet". Er plastiga urvattnade "urbanitet" som är ljusår från stadsliv och kretativitet. Jag vill inte vara med om Era "visioner" och ert monolitiska tänkande. Jag vill inte stå där 2022 och trängas på en plats som inte kommer att fungerar där folk trängs och där bussar fastnar i köer och kostnaden för hela projektet sprängde alla budgettar och man fick en plats som inte fungerar.

Ja lycka till Ni. Jag vill inte se när denna stad grävs upp och krängs om till ett Sickla köpcentrum. Jag vill inte vara med när Ni skapar en förort av innerstadens liv. Så jag lämnar Er leksak. Eran planerade stad med Ert arroganta misslyckade flumstyre är inget för mig.

Jag vill inte bo i en stad som har mage att rösta fram sådana arroganta människor som Sten Nordin och Regina Kevius. Deras samhälle är inget för mig. Visst du nyinflyttad (jag är en bonnläpp från början men jag har alltid älskat lokalpatriotism och alltid trivts med innerstadstockholmaren) ... visst du nyinflyttad, Du tror att det att leva i en stad är att inte bry sig om något eller någon. Du tror att man stövlar på. Du har så fel och Du är en del i att Stockholm självdör. Ni talar om "världsklass" när det hela handlar om "världskass".

På många sätt är den här staden på väg att dö. Det var en levande stad jag kom till en gång. Men så här vill jag minnas dig, du "Mina drömmars stad" ...

Peter Frisk

Om gårdagens beslut här:
Plan för nya Slussen klubbades
Ja till förslag om nytt Slussen

4 kommentarer:

Thor sa...

Det är ju synd att du känner på det viset som du beskriver, i synnerhet efter ditt storartade engagemang. Men jag förstår dig. Stockholm har ju trots detta nederlag i kommunfullmäktige så mycket att erbjuda av historia och kultur. Man kan ju se det hela positivt också - i allt elände - att den gamla Slussen blir något att berätta om, det blir också en del av Stockholms historia. Hur din framtid än gestaltar dig så önskar jag dig Bon Voyage!

josephzohn sa...

Rena rama sanningen.
Bra skrivet!

Ingrid Lindqvist sa...

Tråkigt att du känner så. Mitt eget engagemang för Nya Slussen har delvis med Sickla köpstad att göra. På 70-talet gick jag på Atlas Copcos industriskola där i samma lokaler som det nu är affärer i Sickla. Då stod jag varje morgon kl 6.15 nere på Slussens busstation och tyckte redan då att det såg fruktansvärt ut och att Slussen var en hemsk plats.
Nu när Atlas Copco inte längre finns kvar känns det intressant att gå och köpa mat i Sickla och tänka på att här gick jag fattig i blåställ förr men nu kan jag köpa all mat jag vill.
Jag gillar gamla miljöer men ser fram mot ombygget av Slussen. Känner att det är fascinerande med blandningen av byggnader och tanken på alla lager som finns under fötterna. Alla tider som varit, alla som har gått där och att så kommer det alltid vara i evighet.

stadsflanören sa...

Hej Ingrid: "Jag gillar gamla miljöer men ser fram mot ombygget av Slussen." Det är ju trevligt att du ser det så. Jag ser inte fram emot det. Därav min flytt. Jag slår också gärna vad om 10.000 att när Nya Slussen står färdig 2022 nån gång så kommer det att ta någr aår och så kommer man att bygga om den pga av dess misslyckande.

Det lär bli mer problem än vad det är nu. När du väntade på bussen på 70-talet var det väl int eså länge sen man ändrat om platsen från rangerbangård till bussterminal (skedde ca 1972). Redan då hade politiker och tjänstemän kunnat skapa en vettig väl moderninserad och ombonad plats av miljön. Den möjligheten finns ännu. Men den har man inte tagit.

Visst är köpcentrum bra. Vi kan åka dit och handla och åka hem. Enkelt och bra. Se bara hur de har det i Paris exempelvis ...

Slussen var värd ett bättre öde. Men jag kan säga en sak och det är väl mindre kul. Jag kommer tyvärr år 2022, om jag lever, få säga, "vad var det jag sa".

Och, jag hävdar bestämt att den här stan håller på att självdö av just alla köpcentrum.