måndag 9 november 2009

Stockholms fulaste hus? ... en ny kåk anno 2009

Man ville få en levande stad. Man ville bort från det gråa 60-talet med all betong ... vad fick vi? Året är 2009 och undertecknad står vid Torsgatan och undrar: "Vad ska det här huset få för färg på fasaden för att lätta upp stämmningen här i staden ... tro?"

Men nej. Det ska vara så här. Grått. Stelt. DDR-aktigt. Är det framtidens arkitektur vi ser här vid Torsgatan? Är det så här den fortsatta överbyggnaden av spårområdet kommer att te sig? Välkommen till Dödsstjärnan. So long Stockholm - än en gång mosas skönhet för betong och glas (Shellmacken var allt snyggare och funkisbyggnaden Restaurang Rotundan).

En gång i tiden kallade man Stockholm för den gula staden - den lyste som en sol.

Det som byggs idag är inte bra - vi uppför total skräp. På Stockholm stads egen hemsida står om området: "En levande stadsmiljö har nu ersatt den trista och skräpiga miljön längs järnvägen vid och kring Norra Bantorget". Ja det blev glatt ...Läs mer om projektet här i officiell form.

1 kommentar:

dmol sa...

Hej Peter!

Tack för många tankvärda inlägg. Jag är själv kritisk till bebyggelsen längst järnvägsspåren i sthlm och tror att det bara är början - man ska ju tex "däcka över" hela spårområden vid centralen med gallerior och kontor. Om man nu ska bevara stockholms uppbrutna mälar sammansättning är det i strid med denna förtätning.

Du är hemskt välkommen att ta en titt på min blogg om Slussen. Jag tar upp olika aspekter på området Slussen historiskt och gestaltat i konsten och gör själv ett verk om Slussen i samband med bloggen.

http://stockholmsslussen.blogspot.com/

allt gott /// David