tisdag 22 september 2009

Ett torn vid Centralen

Numer krävs det pedagogiska lösningar så inte befolkningen går vilse. Vi är ju ett land av forna bönder och hamnar vi i städer behöver vi vägledning.

Inom några år hittar vi alla till T-Centralen genom att se upp i luften ... men hur går det om det blir fler glas(s)pinnar det undrar man?

"Huset kommer att markera var Sveriges största station ligger och vara ett välkomnande landmärke för alla de som kommer till Stockholm med tåg", säger Stockholms egen betongmormor tillika stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal.

Läs mer här. Titta på bilderna och förundra var de får alla sina idéer ifrån ... arkitekterna ...

3 kommentarer:

josephzohn sa...

Det som är lite märklig är, att när det ska byggas massvis med nya hus vid nya områden, typ Hammarby sjöstad, längs Hammarbykanalen, Liljeholmen, g:a Elektrolux o.s.v. .. då har man ingen fantasi, då byggs alla hus likadana efter samma mall, då står tristessen i högsätet, men så fort det ska byggas på höjden då kallar man in cirkusarkitekterna???

stadsflanören sa...

Håller helt med. Skruvade riktigt rejäla höghus hade man kunnat byggt på ett område som nu blir totalt utslätat: Hornsberg, numer Lindhagen. Där hade husens skuggor fallit ut i Ulvsundasjön, man hade även från olika platser sett de höga husen men de hade aldrig skadat det klassiska stockholmspanoramat som, enligt mig, är det som gör staden till en av världens vackraste. Bara en idiot förstör det.

Därute på Kungsholmen hade man fått ett stockholmskt La Defence som i Paris. Man hade kunnat behålla det bra som fanns i Stockholm och även blidkat de som vill ha höga hus.

Som du sedan säger att när man bygger bostadsområden så blir det fruktansvärt blekt. Se bara de hus som ska uppföras vid Karolinska - totalt urtråkigt. Området uppe vid Vasaparken - byggda på 70-talet? Nej, färdiga 2008.

Hammarby Sjöstad. Hela Sverige är pepprade med edssa kuber från Västerås hamn till Göteborgs Norra Älvstrand till ... där hade man verkligen kunnat skruva till det och gjort något utöver det vanliga, något verkligt modernt men icke. För att inte tala om Liljeholmen som är rena skräckexemplet. Där har man gjort förorten än mer förort.

Jag är inte emot skruvade hus men placera dem på rätt plats och framför allt - kom inte med orsaker som att vi behöver ett torn för att hitta Centralen.

josephzohn sa...

Nej just det "skälet" att vi inte hittar utan ett torn, gör ju det hela än mer löjligt.
Annars är vi helt överens och han Epstein håller med!