måndag 12 september 2011

Strindbergs måleri ...

Livet är märkligt. Fick en förfrågan i veckan om att föreläsa om Strindbergs måleri, om hans konst ...

... och än märkligare, jag svarade ja på förfrågan ...

.. det är så man lär sig saker, genom att läsa in ...

... och i detta kulturella c-(eller ö)-u-land som tror att livet enbart är BNP, modernt, modernt och framtid måste man, så mycket man bara kan och ork, höja kulturens fana högt. Det räcker med att se hur lite som görs inför 2012 för att lägga en rejäl spya på denna ibland, allt som oftast, patetiska B-nation. Läs: "Strindbergs stjärna bländar alla utom svenska staten".


Tegnerlunden, 7 maj 2010.
Foto: P.F.

lördag 3 september 2011

Gårdagens Slussen

Slussen - gör sig väl i skugga - 3 september 2011 - kl. 09:53
Foto: P.F.

Gårdagens järnsmide ...

Hantverk ... 

Vitabergsparken, Södermalm, Kl. 11:23 den 24 augusti 2011
Foto: P.F.

Dagens lilla färgklick ...

Kungsträdgården, Café Söderberg, kl: 10:27 den 3 september i nådens år 2011
Foto: P.F.

fredag 2 september 2011

Gårdagens Södermalm - eller just nu dagens


Eriksdalsbadet, 2/8 2011, kl: 10:52
... kan inte annat än hålla med ...

torsdag 1 september 2011

Stadsplanering och dess tråkiga planering ... varför?

I senaste Arkitektur anmäldes en avhandling med namnet "Planerat, alltför planerat : en perspektivistisk studie i stadsplaneringens paradoxer" av Sara Westin. Jag har ännu inte läst boken men ska ta och låna den, då det tycks som om författaren har en del likartade åsikter som mig själv om det som växer fram i dagen städer. Jag fann en artikel om boken i "Bygglo" och saxade några citat:

"Dagens stadsplanerare betonar allt som oftast det visuella och ordnade i försöken att bygga "stadsmässiga" miljöer. Men det resulterar inte nödvändigtvis i levande urbana miljöer. Det menar kulturgeografen Sara Westin som i sin avhandling framför en radikal kritik mot detta perspektiv."

Jag är ju fullständigt inne på att man håller på att planera sönder härliga städer - tex Stockholm. (man talar om promenadstad, jag talar om pensionärsstaden, en stad som skapas för människor i 35-60-årsåldern som vill leva sina liv likt pensionärer) ...

Bakgrunden till avhandlingen "Planerat, alltför planerat. En perspektivistisk studie i stadsplaneringens paradoxer" är aktuella försök att bygga "stadsmässiga" miljöer och som exempel står Hammarby Sjöstad i Stockholm. För att närma sig sitt ämne tar Sara Westin hjälp av Friedrich Nietzsches perspektivism och Sigmund Freuds psykoanalytiska tanketradition och ställer frågan hur stadsplanering och arkitektur - dessa mänskliga aktiviteter präglade av omtanke och välvilja - kan producera miljöer som får en att känna sådant obehag. Frågan ses som en variant av Freuds undran: Hur kommer det sig att människan har en tendens att göra sig själv olycklig?

Sara Westin säger själv:

-    Jag menar att den moderna stadsplaneringen är neurotisk, eftersom den tränger bort mycket av det som traditionellt förknippas med det urbana: det oordnade och det svårgripbara, kroppen och dess begär, säger Sara Westin.


Jag kan inte annat än hålla med. Att den moderna stadsplaneringen "tränger bort mycket av det som traditionellt förknippas med det urbana" vilket jag tjatat om på mina stadsvandringar och här på min blogg.

Peter Frisk