måndag 1 juli 2013

Resursslöseriet behöver - Återvinningsstaden!

Jag har länge funderat på det där med att riva hus. Jag har själv varit med om att riva en del hus när jag arbetade inom byggbranschen. Vi rev inte enbart. Vi rev också ut. Dörrar av bra kvalité. Välgjorda kök som satt som berg och vi satte in nya. Inte lika välgjorda och lättare att riva ut för nästa köksombyggnad - å andra sidan.

Jag har just startat en blogg som heter "Den svenska rivningsvågen". På bild efter bild ser man grävskopor demolera huset tillsammans med inredningar och andra detaljer. Väldigt lite tas till vara.

Här en känd byggnad som inte
Stockholm vill ha, Kolingsborg. Den ska
rivas. Vi i återvinningsstaden tar gärna hand
om den 
Ta ett hus från sekelskiftet. Ta dess stomme. Virke från gammelskog. Virke som växt sakta ett virke som skulle kunna återanvändas inom byggproduktion. Eller ta allt tegel som givetvis skulle användas om och om igen. Byggsektorn lever fortfarande som om det vore ett slit-och-släng-60-tal där jorden är fylld av gods att plocka ur i alla evighet. Ett ständigt 60-tal som vi nog får lägga bakom oss snart nog.

Vad gör de  styrande? Ingenting. De göder resursslöseriet. Upp med nya hus med enbart nytt material och bort med de gamla i stora blandade grushögar. Vilket slöseri. Kommun efter kommun. Likadant. Och man betalar t.o.m. för dessa rivningar.

Här ett hus som Göteborg inte vill ha
(jo, de som bor i det vill ha det) men
inte Göteborg. Rivningshotat. Inga problem,
vår återvinningskommun tar hand om det.
 
Tänk om ändå en kommun tänkte annorlunda. En enda. "Aha, vi gör tvärtom. Vi tar hand om alla hus som alla river i Sverige. Vi skapar ett företag som nosar upp allt som ska rivas i landet och företaget tar hand om huset gratis. Gratis rivning. Sen återvinner vi husen genom att bygga upp dom i vår kommun. Inget museum utan väl fungerande hus som folk ska bo och leva i och vi satsar på prunkande trädgårdar och närodlat. De som går att rädda bygger vi upp igen och vi får en blandad stad av olika epoker i olika byggstilar. Av de hus som inte går att rädda så tar vi "reservdelar" av det som går att rädda och återanvänder (har man många gamla hus behövs reservdelar). Alla husreservdelar lägger vi upp i vårt stora lager som vi sen säljer till de som önskar. På så sätt kan vi också skapa utbildning för ungdomar som kommer att lära sig hantverk, ett riktigt yrke och skapa jobb. Återvinningsstaden kommer att satsat på hantverk av alla sorter. Där kommer det att finnas mängder av olika material att göra hantverk av. I Återvinningsstaden finns stora fabrikslokaler som andra städer övergivit med mycket stora ytor att tillverka saker i.

Med all sannolikhet kommer många att flytta till den kommunen. Jag känner många kreativa människor - entreprenörskaraktärer (fast de inte kallar sig det) som skulle vilja bo i just sådana miljöer och jag lovar det kommer att flytta många till den kommun som skapar en riktig Återvinningsstad. Det stället kommer att leva upp och kreativa människor gillar ju ofta att bo i äldre byggnader. Dönickarna gillar att sitta i nya kåkar och se på platt-tv och få gikt. Vi låter dom hållas där. Medan vi skapar en levande stad.

Dagens fyrkant kan hittas överallt.
Låt de som trivs i dem hålla sig där.
Vi som vill bo på ett annat sätt skapar
återvinningsstaden.
Men finns det någon kommun som gör så? Nej. Alla bygger exakt likadana nya hus från regelboken. Men finns det någon smart kommun i Sverige som verkligen ser framåt så hör av er. Det finns arbetstillfällen att få genom ett sånt förfaringssätt.  

Till denna kommun kommer det att komma människor från olika delar av Sverige och undra var alla fina hus kommer från. "Det stod i Stockholm, det i Göteborg, det i Umeå, det i Filipstad" ... och besökarna kommer undra "varför ville dom inte ha det?".

Nu läste jag just en artikel i SVD som låg åt samma håll. Att det är mest hållbart att inte riva. Läs den här.

Hör av er så ska vi fixa en häftig riktigt fräck framtidsstad med värme och mänsklighet. Hör av er så skapar vi återvinningsstaden!

Peter Frisk  

P.S. Givetvis skulle jag vilja se de ovanstående byggnaderna stå där de står - på sin plats. Men vad ska man göra när man hamnat i rivningsvågens hysteri igen. Då måste man hitta nya knep.

Inga kommentarer: