söndag 14 juli 2013

Gårdagens Bangata, Göteborg

Jag bor i slutet av Bangatan i Göteborg, där den går ihop med Djurgårdsgatan och har ju anat att det någon gång i vår historia fanns en äldre bebyggelse på gatan. Vilket det givetvis fanns.

Bangatan 1938 ungefär vid nr 35-36. Foto: Otto Thulin
Bangatan 2000-talet vid nr 36. Foto: Hitta.se
Ser man på bebyggelsen på det gamla kortet från 1938 när man drar spårvagnsspåret genom Bangatan så är det en blandad bebyggelse med träkåkar och hus i sten och mycket snickarglädje. På vissa platser i Majorna kan man än idag se spår av dessa områden. Det var väldigt nära att även de områdena revs under rivningsvågen på 60-talet. 

Längre bort på Bangatan mot Stigbergstorget - givetvis under rivningshot - finns det ännu några partier kvar av det gamla Göteborg och sekelskiftets Majorna.

I början av Bangatan ligger ännu en äldre blandad bebyggelse. Foto Peter Frisk
Stenhus och trähus. Foto Peter Frisk
Gårdar och på toppen Masthuggskyrkan. Foto Peter Frisk
Detaljer ... Foto Peter Frisk
Tyvärr är givetvis byggnaderna inte underhållna då man inväntar rivningar. Den gamla vanliga taktiken för att riva. Låt förfallet pågå och säg sen att de är för förfallna och ... det går inte. Givetvis rena skitsnacket. Man vill tjäna deg och då ger man fan i att arbeta på att ha en levande blandstad och önskar fyrkantig likadana klossar över hela landet och lurar i befolkningen att det är modernt, så ska du bo medborgare. I ett nytt hus och hålla käft. Foto Peter Frisk
Ett av sorgebarnen på Bangatan 10. Fastighetsägaren gör allt för att få riva. Foto Peter Frisk
Inne i trapphuset på Bangatan 10. Foto Peter Frisk
Ser man hur Bangatan såg ut 1938 och idag så bör man rimligtvis göra allt man kan för att bevara den del av gatan som speglar sekelskiftets Majorna. Det bör ett rikt land som Sverige ha råd med. 

Från mitt fönster ser jag dagligen turistbussar glida ner för Djurgårdsgatan och spana runt i Majorna. Jag tror inte att de stannar till vid de nya husen och står som fågelholkar. Vad de tittar på är den gamla bebyggelsen. Alltså finns det verkligen ett stort värde i att bevara.

Häng gärna med på mina kulturguidningar som inleds i Majorna i slutet av juli på cykel. Läs mer här.

Här finns en artikel att läsa om Bangatan: "Bangatan 10 i väntan på tvångsförvaltning" (där kan läsas, 2012, att man i byggnadsnämnden skulle titta på hela Bangatan till hösten -12, undra om det blev av ...?)

Inga kommentarer: