fredag 28 juni 2013

"Fyra av tio ­cyklar till jobbet år 2070" skriver DN i en artikel ...

Man kan ju fundera på hur de tänkte 1913 om 1970 och vad som skedde däremellan - man kan exempelvis läsa "Mannen utan egenskaper" o fundera därom, sen vore det kanske bra om experterna lärde sig förutse lite kortare, exempelvis morgondagen, just nu är inte experternas bästa sida precis ... vilket gör att inte en enda expert någonsin förutsett det minsta om framtiden, de som ofta haft rätt fingertoppskänsla är många ggr författare, tyvärr frågar man inte dessa, utan experterna, och då blir det alltid prognosfel ... så, vad hände mellan 1913 och 1970 ... inga problem typ?

Så såg jag den här liraren prata om vår oförmåga att göra
långsiktiga prognoser. SVT - Kunskapskanalen.
Det var ju inte de skarpaste knivarna inom framtidsforskningen som gaddat ihop sig: "stadsbyggnadsexperter från byggkoncernen Skanska, konsultföretaget Sweco och MTR" Skanska bygger hus som håller i ett par år, MTR, tja, va fan ska man säga, siktar dom in tankarna på 2070 så fattar jag varför det sinkar ibland me tågen, Sweco , ack ack ...

Ok, för att vara allvarlig, för att förutse framtiden kan man inte ha enbart stadsplanerare. Det är det som är problemet. Där måste det finnas historiker, ekonomhistoriker, filosofer, idéhistoriker, litteraturvetare tillsammans med stadsplanerare ... problemet är att de som planerar inte fattar att just framtiden är kopplad till dåtiden ... där är de där tre fullständigt fel ute att göra prognoser om just framtiden - men vi lever i tro, planerartron.

Skulle vara kul att veta vad de hade för titlar de som satt i den här expertisgruppen.

Peter Frisk
Här artikeln i DN.

Inga kommentarer: