lördag 15 juni 2013

Dessa märkliga planerare med sin obefintliga samhällsplanering - Nya bostäder på tidigare förskolemark

Jag läste idag i Direktpress Göteborg (Majorna) att man nu ska bebygga en tomt på Allmänna vägen. Det handlar om ett kvarter med enbart kulturhus.

På tomten ligger ett hus som står tomt och som har varit förskola. Där finns också en stor gård som passar utmärkt som en förskolegård med en liten mindre insats med en upprustning. Det hela ligger skyddad och inom grönska och just här är trafiken minimal.

Huset till vänster har varit förskola och det finns en stor utegård - bild tagen idag 15/6 2013.
Här ser vi samma hus till vänster och två nya hus som inte kommer att få så värst mycket gård - men förtätningsmänniskan behöver inte sånt - han är "urban" . 
Trädet på denna datoranimering är inte detsamma som ovan då det givetvis är flyttat (och ett annat). 
Två parkeringar har man i alla fall fått in ... 
Platsen idag ovanifrån - det lär inte bli mycket plats för de boende i de nya husen precis. Men va fan, de kan ju fika på Zenit. Hipsters vill vi ju ha och de hänger inte på gårdarna. De går å dricker latte ...

Hela Majorna - egentligen hela Göteborg - skriker idag efter förskolor. Kommunen har bl.a. (här i stan vimlar det av förskolebaracker) vid korsningen Tellgrensgatan/Amiralitetsgatan på parkmark uppfört rätt rejäla baracker som det nu är förskolor i. De byggdes i vintras. Där sprängdes ordentligt med berg bort och man gick hårt åt kanten av parken och uppförde alltså icke-permanenta baracker. Jag förmodar att dessa kostar en bra slant att uppföra och de är inte bestående (se bild nedan).

Innan man byggde barackerna såg det ut så här i parken:Nedan efter. Ungefär här ligger de nu förskolebaracker i två våningar (en tom barack står kvar till vänster i parken, man ser fyrkanten. Den är stängd men har stått där tom nu i 6 månader, min son gick där innan de flytta till ett permanent dagis i början av januari - men baracken är kvar och jag förmodar att kommunen hyr den av någon ... som tar betalt antar jag ...):


Samhällsplaneringen är inte dagens stora grej längre. Det visar det här exemplet. Vi har alltså en stadsdel där man måste uppföra baracker för att kunna hålla dagisplatser till alla barn som bor där. Vi har också en stadsdel där man måste dra ner på utgifterna - det räcker inte till. Vad gör man då?

Jo, i ett hörn där det varit förskola och där man verkligen skulle kunna skapa en förskola - där är perfekt. Där ska det kommunala bostadsbolaget uppföra nya hus, nej, klämma in, nya hus för ca 40-50 personer till (jag förmodar att en del av dem som flyttar dit har barn vilket då medför än mer baracker ....).

Alltså. Att skapa skola, omsorg och dagis är inget man planerar. Vad man planerar är att få in mer folk. Var dessa sedan ska ha sina barn spelar mindre roll. Inte nog med det så har det varit protester om att just bygga där i just det kvarteret av alla. Planeringen i vårt samhälle suger helt enkelt. Det här är en liten detalj i mängder av liknande fall i de städer jag kan rätt bra - Stockholm och Göteborg. Samhällsplanering finns inte på kartan.

Här har vi ett kommunalt bolag som ägs av kommunen som med lite samhällsplanering - men vi har ju inte det då allt är bolagiserat och alla leker affär - som med lite planering skulle kunna ordnat en befintlig förskola med en perfekt gård med grönska i lugn och ro och samtidigt bevara kulturkvarteret intakt (det står ett litet ovanligt gårdshus på gården som skulle kunna vara - ett mysigt - lager för leksaker och trehjulingar etc - nej. lekstuga skulle det givetvis vara! Ett Petssonhus!) och där grannarna hade blivit glada på de ansvariga att de lyssnat på dom och att man sluppit att bygga någon barack mindre i någon park i staden.

Men går det till så idag? Nä. Man gör precis tvärtom och enligt artikeln så vet man inte vad man ska göra med det gamla huset men det blir ju 22 nya lägenheter och ...


Men där har funnits gnällspikar, sådana som YIMBY hatar, de som tänker på sin egen hemmiljö. 


Vare sig man förstör kulturmiljö eller inte så är planeringen fullständigt galen. Man bygger förskolebaracker i parker och klämmer in hus där man skulle kunna ha förskola - där det har varit förskola - och får än mer folk till stadsdelen och måste bygga än mer baracker i parker och ....
Här är artikeln 15/6 2013.

Jag vet inte men det tycks som allt vettigt folk bytts ut på våra viktiga plaster i samhället och samhället befolkas av pellejönsar. Fram för lite mer samhällsplanering tack. 

Kulturguide och samhällsdebattör - boende några kvarter bort och ett av mina barn har varit barackbarn i nämnda park.

Här lite om baracknojan.

Några fler bilder:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varenda liten park behövs i stan. Varenda gång jag är i kvarteret Tellgrensgatan där förskolebaracken nu ligger, blir jag alldeles upprörd inombords. Det är en rätt rejäl bit av parken man offrat för något så urbota dumt. Har tänkt precis som dig, att det gamla huset på Allmänna vägen borde fått bli förskola igen.

Jag tänker med berörda myndigheter i alla fall efterhöra om hopp för det gamla huset ännu finns, trots att man redan är på gång och naggar på gården! Och så hoppas jag innerligt att parken får bli hel igen. / Frida

Peter Frisk sa...

Precis så Frida, precis så. Vi måste visa på möjligheterna, för mycket omöjlighetsmänniskor i farten.
Peter