onsdag 22 maj 2013

ge folk jobb!

Nu åkte det andra lilla soppmaskinen förbi som jag såg idag och som soppar trottarerna och gårdarna här i Majorna och det slog mig, varför? Varför en stor maskin med en ensam gubbe i som tillika sprider en massa avgaser? 

Här går det fullt med människor arbetslösa och allt effektiviseras. Vore det inte bättre, jag gjorde det gärna, att man hade människor som gick och soppa för hand (jag har gjort det på byggena innan de hitta på en massa maskiner som spred damm runt halva jordklotet). Hur många mer människor skulle det behövas för att göra samma jobb? Tillika helt utan utsläpp? Dessa får vanlig lön (ingen knäpp bidragslön, utan vanlig vettig lön). Dessa kommer hem på kvällen efter ett gott dagsverke. Känner sig behövda. Har arbete.

Vad kostar egentligen varje människa som hamnar i arbetslöshet? För sig själv och för samhället? Vad är dess kostnad? jag ger mig tusan på att man kunde betala lön, normal vettig lön, och det skulle gå runt. Ok, låt oss säga att det kostar mer att ha alla dessa i jobb. Men vi skulle vinna ändå, hela samhället. De som går på gårdarna och gör de här jobben som en med maskin gör skulle synas, finnas. Alltså mer folkliv. De får lön och kan betala sin hyra, kanske man är ung och kan skaffa sig egen lya, man går och handlar mat och ... hjulet rullar. De jobbar två och två som ingår i en grupp på, låt säga, åtta, och man får jobbarkompisar och tillhör ett lag, en gemenskap och får en identitet. Kan man ha ett sånt flummigt bidrag som RUT och ROT vore det väl tamejfan inte konstigare att skapa riktiga jobb på det här sättet.

Nu var att soppa gator ett exempel. Det finns säkert otaliga exempel att ta till och hitta lösningar på med onödiga märkliga maskiner inblandade (ta bara lövblåsningen - där kan man se en kille stå o blåsa på samma löv en kvart ibland, hade han böjt sig hade han plockat upp lövet på 1 sek, men maskinen skulle användas). Här snackar vi miljösmarthet. Mindre med maskiner helt enkelt. Och folk skulle må bättre. (förmodligen skulle elförbrukningen gå ner när färre sitter framför tv:n eller datorn och såsar bort sina liv som säkert sker när man vet med sig att nått jobb lär man inte få).

Vi måste hitta nya sätt. Och märk väl, inga jävla jobbåtgärder. Det här är vanliga arbeten med vanlig jävla lön. Inget bidrag. Jag tog gärna ett dylikt jobb.

Exempelvis finns det sektorer där de som har arbete går på knäna och så finns det väldigt många arbetslösa ... är det smart? Nån som har en siffra på vad en människa kan kosta som faller uatnför samhället? Både i pengar och i sitt eget lidande (som det inte går att sätta ett pris på)


Peter Frisk

3 kommentarer:

saqer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
saqer sa...

Alltså, du har helt rätt. Men hur ska man gå tillväga rent praktiskt för att kommunen ska välja den (kortsiktigt) väsentligt dyrare lösningen? Statliga "ineffektivitetsbidrag"? Knappast något att gå till val med... eller?

stadsflanören sa...

saqer: just där sitter vi alla i rävsaxen, inget kommer att göras pga av taktik s.a.s.