onsdag 29 maj 2013

Förändringar i stadsrummet - Kvarngatan, Söder

Häromdagen gick jag en vandring som avslutade inne på gård på Fjällgatan. Ciceronen och Per Anders Fogelström-kännaren Birgit Peters var med på turen och när vi stod därinne så sa hon att Ulf Bagge, känd kollega inom kulturguidebranchen och tillika en fena på stockholms skalder, berättat för henne hur mycket man numer förvanskar de gårdar och miljöer där kulturhusen ligger. Det byggs om, ändras och används felaktiga material och att ingen ansvarig tycks bry sig.

Han hade menat att får det fortgå finns inget kvar att bevara inom en snar framtid.

Jag tänkte på det när jag gick förbi Kvarngatan 5 idag med en grupp och alla som var med faktiskt noterade den här plåtdörren trots att de inte var i kulturbevararbranschen.

Så här såg det ut innan:
Taget från hitta.se

Och så här ser det ut nu efter ombyggnad:

Jag hoppas nu att det här är nått slags provisorium ... men är rädd för, vis av erfarenhet, att den dörren kommer att bli kvar. Det här är en liten del av en samlad trend som sker överallt. Det sker i stort som i smått (som här).  

1 kommentar:

Anonym sa...

Får man göra vad skit som helst? Om man nu av ngn anledning kostar på en plåtdörr, varför inte göra så att det ser ut som om det gamla var kvar?
Lite finess och stil, tack!