lördag 11 maj 2013

Ett besök på Stocksundstorps Gård med den spirande våren

Tillsammans med några vänner besöktes i går en underbar och alldeles märklig plats i Stocksund. Axel Sandemose skrev någonstans i sin bok "Varulven", här väldigt fritt ur minnet citerat, att man inte ska gå den smala vägen utan gå de breda vägen. Alltså våga leta i vägrenar, in i skogen i buskarna, i sitt sinne, ja, våga vika in i en gränd man aldrig tidigare besökt och utveckla sitt eget jag och medvetande. Inte låsa in sig på den smala vägen tillsammans med en bunt skygglappar ...

Jag tipsar gärna om detta lilla kultursmultronställe Stocksundstorps Gård där det arrangeras kulturella vårsalonger i all enkelhet. (Längre ner några bilder från besöket och ett radioprogram som sändes ny på lördagsmorgonen)


Vi gick runt med den underbart livfulla verbala levnadsglada kvinnan Carinne Löfgren-Williams i hennes trädgård med den bevarade 300-åriga lindallén. Den sträckte sig en gång ända till Ulriksdal och i trädgården har Carinne sin skulpturpark. Vi fick även kliva in i hennes 1700-talsvilla som hon berättade om och bott i sedan 1960.

Vill man se något ovanligt i vår tid, träffa en annorlunda egensinnig människa, en rejält levande människa - så ovanligt i vår tids ytliga mediala såsiga räddhågsna tid - och vill man även känna naturen, kulturen, så besöker man denna plats redan på söndag den 12/5. Det ger frid i sinnet. Sen kan man tro på vad som helst eller intet, det har verkligen inte med den saken att göra.

Passande nog talade Carinne Löfgren-Williams i P1 nu på lördagsmorgonen :-) "En glad molekyl ..." :-)Carinne vid några av de 300-åriga lindarna. (en liten detalj, runtom gården närmar sig det "moderna" K-Rauta-livet med splirrans nya kåkar givetvis utan träd på tomten - jag vet inte vad det är med nutiden, man tar bort alla träd och har en platt stensatt tomt). Här lever träden och trots att de i vissa fall är murkna så knoppas det.


En härlig skulptur av Carinne. Hur många har inte försökt få med sitt lilla barn som stretar emot. Stretar emot jäktet och stretar emot tidens gång att hela tiden hinna - hinna till vad? Hinna iväg bort från det som är?

"Det allomfattande penseldraget" :-)

Liv! Form! ...

Överstycke från den gamla gustavianska operan som revs 1892 som nu sitter inne i Stocksundstorps Gård.

En av tre, här "Tro" ...

Så ... passa på och besök Stocksundstorps Gård!

(text & bild)
Inga kommentarer: