torsdag 14 februari 2013

Reinholska Villan - Djurgården

I dessa thielska tider kan det vara intressant att strosa runt i Thielskas närmiljö och fundera på det som varit och föränderligheten i tillvaron.

Reinholska Villan - 
Ner mot vattnet ligger en byggnad som ibland går under namnet den "Reinholska Villan". Ett vanligare namn är Ekudden. Jag hade förmånen att se hur byggnaden förändrades för några år sedan. Numer stannar jag till och har en liten kortare introduktion angående originalsten kontra nysten. Huset är numera perfekt för den utbildningen (för större bild klicka på bilderna).


Fär ett par år sedan byggdes det ut en extra terrass. Man kan ju tänka sig att ägaren då skulle använda sig av ett material med kvaliteer - det är ju inga billiga hus på Djurgården. Att man använde sig av exklusiv sten hugget av duktiga hantverkare. Men så går det inte till i vår tid. När huset uppfördes användes helstenar. Numera gjuts betong och därefter klistrar man, skulle jag vilja kalla det, fast stenen mot betongen. De nya stenarna är smala och av någon sorts märklig substans som får stenen att kännas billig (de påminner om sten från något av våra tusentals byggvaruhus i landet). Det blir enligt min mening inte så lite kitch över det hela. Jämför nedan med originalstenen och de nya stenarna.


Det bästa sättet är att göra det på plats. Man kan lätt göra en jämförelse och bilda sig sin egen uppfattning och möjligen notera skillnaden på ny sten och originalsten. 

Vem var då denne Reinhold?
Herr August Reinhold, 1834-1912 kom från Tyskland och grundade Reinholds Ångbageri och konditori. Verksamheten låg i närheten av nuvarande Sveavägen. Kvar finns byggnaden August uppförde som bostadshus. Bonniers håller till i fastigheten idag. Fasaden som vetter mot Sveavägen. De förvärvade byggnaden på 20-talet av direktören för restaurang Hasselbacken på Djurgården Gustaf Fränckel. Reinhold uppförde också en paviljong till Stockholmsutställningen som vi år 2013 fortfarande kan besöka. Sommaren 1897 var paviljongen ett konditori som visade vad Reinhold kunde erbjuda och senare hamnade här en berömd restaurang som vi idag känner till som Wärdshuset Ulla Winbladh. Byggnaden ovan ägdes av Reinhold från 1893 då huset fick sin nuvarande utformning. Redan 1874 hade Jean Bolinder byggt på platsen och ett annat känt namn som ägt fastigheten var Torsten Kreuger. Han bygde om fastigheten efter en brand 1942 och arkitekt var Ivar Tengbom. 

Men nog är det en konstig sten ... tycker jag ...

Lär er mer, boka min "cykelvandring på Djurgården" som passerar villan!

Foto och text.

Inga kommentarer: