tisdag 23 oktober 2012

En magisk kopp på Stockholms Auktionsverk

Var förbi Stockholms Auktionsverk igår och fastnade för en mycket liten tavla av Evert Lundquist. "Koppen" (18x14 cm). En liten ensam kaffekopp som håller på att tyna bort i vitheten. Så enkel men ändå så svårt att få till för en konstnär.

"Koppen", Evert Lundquist, Utrop 20.000-25.000
Stockholms Auktionsverk.
Jag tycker verkligen den är genial. En doft av Chardin. En stilla morgon. Tavlan skulle göra sig perfekt i mitt vardagsrum, men tyvärr ... Den är billig i konstsammanhang, men inte för mig. Man får vara glad att man får betrakta dom ett tag och njuta på håll - innan de försvinner bakom lås och bom.

Hade jag en slant på fickan skulle jag också satsat dessa förvärvade på ett fint stilleben som Einar Jolin målade 1912. Jolins Stockholmstavlor har, tyvärr, blivit uttjatade, men stillebenet som ska gå på höstens "Moderna" är verkligen en pärla. Färgerna har en utmärkt lyster som inte visar sig på ett foto och allra minst på nätet. Skulle jag vilja ha en tavla av Jolin så skulle jag satsa på just den:

Einar Jolin, "Stilleben med druvor, äpplen och vit kanna".
Utrop: 150.000-200.000, Stockholms Auktionsverk.
Vad vet jag - det slog mig just - kannan där skulle kunna användas till Lundquists kaffekopp ... De skulle givetvis hängas bredvid varandra (i mitt vardagsrum ;-)

Annars tycker jag att det var magert med verk av kvalité på Auktionsverkets höstvisning. Auktionen börjar idag.

Peter Frisk

Inga kommentarer: